Phelps ook fenomenaal op vlinderslag

Een dag na zijn fabelachtige prestatie op de 200 meter vrije slag heeft zwemmer Michael Phelps vandaag bij de WK in Melbourne zijn eigen wereldrecord op de 200 meter vlinderslag verpletterd.

Even daarvoor had Pieter van den Hoogenband de finale bereikt van de 100 meter vrij, morgen.

Phelps kwam vanochtend in de finale 200 vlinder uit op 1.52,09, maar liefst 1,62 seconde sneller dan zijn oude record. „Ik schrok er zelf van”, zei Phelps. Het zwemwonder uit Baltimore won daarmee zijn derde gouden medaille in Melbourne. Phelps zwemt op de WK acht nummers en ligt nog steeds op koers voor acht titels.

Ook Laure Manaudou sloeg vanochtend toe in Melbourne. De 20-jarige Française won de finale van de 200 meter vrij in een tijd van 1.55,52, bijna een seconde sneller dan het oude wereldrecord. De Amerikaanse Leila Vaziri bracht het record op de 50 meter schoolslag op 28,16 seconden.

Verrassend was ook de finale van de 800 meter voor mannen. De titel ging voor het eerst naar een Tunesiër, Oussama Mellouli. De Australiër Grant Hackett, jarenlang alleenheerser, werd zevende.

Pieter van den Hoogenband was nog niet helemaal hersteld van zijn zware race op de 200 meter vrij tegen Phelps, gisteren, waar hij zilver won. Maar hij zwom zich vandaag wel naar de finale van de 100 meter. De tweevoudig olympisch kampioen en wereldrecordhouder ging als derde (48,72) naar de finale, achter de Amerikaan Jason Lezak (48,51) en de Italiaan Filippo Magnini (48,60).

„Toen ik vanmorgen opstond had ik toch wel pijn”, zei Van den Hoogenband. „Het herstel van de race van gisteren was niet optimaal. Ik was zo vermoeid dat ik niet kon slapen.” Dat had mede te maken met de manier waarop hij er gisteren af werd gezwommen door Phelps. „Hij is bezig het zwemmen naar een hoger niveau te tillen. Daar ga je automatisch over nadenken. Dat moest ik toch even achter me laten vandaag, op de 100 meter.”

Maar Van den Hoogenband vond dat hij met zijn 100 meter van vandaag wel een stapje dichter bij zijn doel was gekomen, een derde achtereenvolgende gouden medaille op de 100 meter, in Peking. Hij won het nummer tijdens de Spelen van Sydney (2000) en Athene (2004). „Dit was mijn beste 100 meter sinds de Spelen in Athene. Als ik dit morgen kan herhalen zit ik dicht bij het podium. Dat zou een mooie bekroning zijn.”

‘VdH’ overweegt in Peking de 200 meter vrij te laten schieten omdat hij niet verwacht dat hij Phelps’ nieuwe toptijd (1,43,86) kan zwemmen. „Dat flitst wel door mijn kop, zeker nu ik zo vermoeid aan de 100 meter begon. Mijn tegenstanders op de 100 meter hebben de 200 meter ook niet gezwommen. Die 100 meter is het hoofddoel in Peking. Mijn droom is toch een derde gouden medaille op de 100 meter.”