Op TV zijn politici België erg populair

Hoe ver moet een politicus gaan in het níet zichzelf zijn in een populair televisieprogramma?

Die vraag is nu ook in België actueel nadat de Vlaamse premier Yves Leterme en de voorzitter van de sociaal-democraten (SP.A), Johan Vande Lanotte, beiden getooid met Vader Abrahambaard, een hoofdrol speelden in het veelbekeken humoristische praatprogramma van de travestieten Debby en Nancy van de VRT.

„De verkleutering van de politiek heeft een pijnlijk dieptepunt bereikt”, zo reageerde onmiddellijk de leider van het extreem-rechtse Vlaams Belang, Filip Dewinter. Het was „niet een van de meest diepgravende van zijn daden als minister-president”, moest Leterme toegeven, nadat hij in het Vlaams Parlement aan de tand was gevoeld.

De verkiezingen in België vinden pas op 10 juni plaats, maar nu al neemt de aanwezigheid van politieke kopstukken in voor hen branchevreemde programma’s toe. Bij de laatste verkiezingen in Nederland ging premier en CDA-lijsttrekker Balkenende hun hierin voor door op te treden als gastpresentator van RTL-Boulevard.

Vlaams minister van Cultuur, Bert Anciaux, is nu wekelijks te zien in het programma Celebrity Shock van de Vlaamse commerciële omroep waarin ‘bekende Vlamingen’ tijdens een exotische reis met allerlei onverwachte ontberingen worden geconfronteerd.

In de brievenrubrieken van kranten zijn de reacties verdeeld. Er zijn lezers die schrijven de deelnemende politici niet meer serieus te nemen, maar er zijn ook adhesiebetuigingen. „Waarom mogen politici zich ook eens niet van hun minder ernstige kant laten zien”, zo vroeg een briefschrijver zich af in Het Nieuwblad.

De Belgische liberale premier Guy Verhofstadt probeert op zijn eigen manier onder de aandacht van het grote publiek te komen. Sinds vorige week is het met veel foto’s verluchtigde bijna 200 pagina’s tellende boek 8JV, Acht Jaar Verhofstadt gratis te verkrijgen. Hierin worden alle resultaten van zijn twee regeerperiodes opgesomd. De keten van Standaard-boekhandels weigert het te verspreiden. Zij wil niet meewerken aan partijpolitieke propaganda.