nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs De mens achter. Coen van Zwol bezocht de Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj, de verliezer van de Oranje Revolutie, die vorig jaar een sterke comeback maakte, thuis. Op zijn weblog Moskou schrijft hij: „Weet u nog: die half geletterde gevangenisboef die in 2004 door massale stembusfraude president hoopte te worden? In een campagne waarin zijn tegenstrever Joesjtsjenko met dioxine werd vergiftigd en Janoekovitsj zich, om ook sympathie te wekken, met een ei liet bekogelen, kreunend ineen zeeg en dit zielige interview gaf uit het ziekenhuis? Die dus. Ik sprak hem ooit: de man was zo bang iets doms te zeggen dat er geen normaal woord uitkwam. Nu oogt hij zowaar losjes en krijgen we de mens achter de bullebak te zien. Janoekovitsj praat vrijuit over zijn gevangenisjaren, blijkt gitaar en golf te spelen. Als hij die golfclubs maar niet naar zijn werk meeneemt: de premier pleegt lastige ministers soms met de vuisten te corrigeren, zo fluistert men.” www.nrc.nl/moskou Viktor Janoekovitsj

De mens achter. Coen van Zwol bezocht de Oekraïense premier Viktor Janoekovitsj, de verliezer van de Oranje Revolutie, die vorig jaar een sterke comeback maakte, thuis. Op zijn weblog Moskou schrijft hij: „Weet u nog: die half geletterde gevangenisboef die in 2004 door massale stembusfraude president hoopte te worden? In een campagne waarin zijn tegenstrever Joesjtsjenko met dioxine werd vergiftigd en Janoekovitsj zich, om ook sympathie te wekken, met een ei liet bekogelen, kreunend ineen zeeg en dit zielige interview gaf uit het ziekenhuis? Die dus. Ik sprak hem ooit: de man was zo bang iets doms te zeggen dat er geen normaal woord uitkwam. Nu oogt hij zowaar losjes en krijgen we de mens achter de bullebak te zien. Janoekovitsj praat vrijuit over zijn gevangenisjaren, blijkt gitaar en golf te spelen. Als hij die golfclubs maar niet naar zijn werk meeneemt: de premier pleegt lastige ministers soms met de vuisten te corrigeren, zo fluistert men.”

www.nrc.nl/moskou

Outsider. Weblog Boeken belicht de Vlaamse auteur en VRT-journalist Louis van Diesel. Hij is de outsider op de shortlist van de Libris-literatuurprijs. „Zijn genomineerde roman De pruimelaarstraat is in Nederland bijna geheel onopgemerkt gebleven. De pruimelaarstraat stond in Vlaanderen al voor verschijning in de belangstelling. Het boek beschrijft de fictieve naweeën in een dorpsgemeenschap in Bonheiden, gemeente Mechelen, na een reeks echt gebeurde lustmoorden in de jaren zeventig. Nabestaanden van de slachtoffers reageerden erg emotioneel.”

www.nrc.nl/boeken