Nieuwe raket om bases te beschermen

De luchtmacht neemt vrijdag een nieuw type onderscheppingsraket in gebruik. Dan is het niet meer nodig om hulp van de Verenigde Staten te vragen om militaire missies te beschermen tegen aanvallen met ballistische raketten, zoals de Scud. In totaal heeft Nederland 32 stuks aangeschaft die in mobiele lanceerinrichtingen staan opgesteld.

Hoewel de naam, Patriot Advanced Capability Phase III, suggereert dat het gaat om een opgewaardeerde versie van de oude Patriot-raketten, betreft het een volledig nieuwe raket. De PAC-3 zoekt een vijandelijke raket die de dampkring binnenkomt op en vernietigt deze door, geholpen door radar, de explosieve lading te rammen.

Zoals in de Golfoorlog van 1991 bleek, wisten de oude Patriots soms weliswaar inkomende raketten te treffen, maar bleef de lading daarbij intact, waardoor die op de grond kon ontploffen.

De onderschepping door een PAC-3 heeft ook hoger in de atmosfeer plaats, zodat de eventuele giftige lading van raketkoppen wordt verdund.

De PAC-3 heeft een groter bereik dan de reguliere Patriots en is sneller en kleiner. In plaats van vier passen er zestien PAC-3’s in een lanceerinrichting. Overigens heeft de PAC-3 ook geen smetteloze staat van dienst. Tijdens de operaties in Irak in 2003 schoten Amerikaanse PAC-3-batterijen eenmaal een eigen en tweemaal Britse gevechtsvliegtuigen neer. Een Defensiewoordvoerder stelt dat dit aan „gekluns” van het personeel lag en niets met de PAC-3-raketten te maken had. Ook lukte de onderschepping van Iraakse Sammoed-raketten niet altijd.

De PAC-3 moet niet worden verward met het controversiële Amerikaanse raketschild waarvan mogelijk een ‘filiaal’ in Tsjechië en Polen zal worden gevestigd. Dit systeem kan ook intercontinentale raketten onderscheppen. Bovendien verdedigt het een veel groter gebied dan de PAC-3, dat alleen geschikt is voor het verdedigen van steden, legerbases of bijvoorbeeld de troepen in Afghanistan, mocht een conflict met Iran escaleren.

    • Menno Steketee