Kernproef N-Korea ‘mislukte’

Maandag 9 oktober van het vorig jaar was een historische dag. Omstreeks half vier in de ochtend bracht Noord-Korea ondergronds een kernbom tot ontploffing – een niet mis te verstaan signaal dat met Pyongyang niet te spotten valt.

Maar hoe serieus was het nucleaire machtsvertoon eigenlijk? Al vrij snel na de kernproef zeiden deskundigen dat, afgaande op metingen, de explosie relatief klein geweest moest zijn. Sommigen spraken zelfs van een nagebootste proefneming.

En nu heeft ook Michael Hayden, de directeur van de Amerikaanse CIA, zich gevoegd in het koor van sceptici. Volgens hem is de Noord-Koreaanse kernproef uitgemond in een regelrechte mislukking. Hayden heeft dat – volgens een verslag in de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo – in Seoul gezegd in een onderhoud met de Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Jang-soo.

Onmiddellijk na de vermeende kernproef reageerde Washington dat de VS Noord-Korea in politieke zin niet erkennen als kernmacht – wat niet wegneemt dat sindsdien intensieve en succesrijke onderhandelingen in gang zijn gezet. In Seoul herhaalde Hayden dat de VS Noord-Korea niet erkennen als „een staat met nucleaire wapens”. En, legde hij uit: „Dat is omdat de nucleaire test van vorig jaar een mislukking was”.

Kernmacht of niet, Noord-Korea blijft straatarm. Vanochtend liet het WFP, de VN-voedselorganisatie , weten dat voedseltekort dreigt voor miljoenen mensen. Pyongyang wijt dat aan tegenvallende oogsten. Donors wordt gevraagd opnieuw hulp te geven.