Kamer wil verse paddo verbieden

De verkoop van paddo’s, hallucinogene paddestoelen, moet verboden worden. Dat wil een meerderheid van VVD, CDA, PVV en ChristenUnie in de Tweede Kamer.

Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, staat op lijst 1 van de Opiumwet. Dat wil zeggen dat de wetgever het als een harddrug beschouwt – cannabis is een softdrug en staat op lijst 2. Ook preparaten waarin psilocybine is verwerkt, gelden als harddrugs. Gedroogde paddo’s worden als preparaten gezien en zijn daarom verboden. Verse paddo’s zijn tot nu toe echter legaal. Ze vallen onder de Warenwet.

Het gebruik van psilocybine verandert de waarneming – de gebruiker tript. Volgens een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit in de VS kan een paddosessie een religieuze ervaring opwekken die als zeer indrukwekkend wordt beoordeeld. Maar gebruikers kunnen ook angsten krijgen, of tijdelijk paranoïde worden. Wie geestelijk instabiel is, kan daarom beter geen paddo’s of andere hallucinogene middelen als lsd gebruiken. Onder invloed kan men zich roekeloos gedragen, zegt het Trimbos Instituut, dat veel onderzoek doet naar drugsgebruik. Vorige week kwam een 17-jarig Frans meisje om het leven toen ze onder invloed van paddo’s van een brug in Amsterdam sprong. Dit ongeval is voor VVD’er Fred Teeven de reden tot het verbod op te roepen.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spoedig een onderzoek laten doen naar de gevaren en de werking van paddo’s. Dit moet binnen enkele maanden gedaan zijn.