Italië smult en walgt van compromitterende foto’s

Italië is al weken in de ban van compromitterende foto’s die de gearresteerde societyfotograaf Fabrizio Corona arrangeerde van politici, sporters en andere bekende landgenoten.

Cocaïne, seks en paparazzi. Gewillige hete modellen, betrapte politici en sportmannen. Italië smult en Italië walgt.

Al weken publiceren de media verhalen over de societyfotograaf Fabrizio Corona. Hij is opgepakt door justitie, omdat hij zakenlieden, politici en sporters zou hebben afgeperst. Hij zou geld hebben gevraagd voor het niet publiceren van compromitterende foto’s. Ook zou hij hen doelbewust in contact hebben gebracht met handtastelijke vrouwen om dit vervolgens snel te fotograferen.

Zo zou topvoetballer Francesco Totti vlak voor zijn huwelijk 50.000 euro hebben betaald voor het niet afdrukken van foto’s van hem met een wulps model. En Silvio Berlusconi kocht voor 20.000 euro een serie foto’s van zijn dochter Barbara, waarop ze te zien is met een jongeman die niet haar verloofde is.

Ook andere politici zijn het slachtoffer van Corona. De woordvoerder van de regering-Prodi, Silvio Sircana, besloot vorige week de van hem genomen foto’s te laten publiceren. Hij voelde zich daartoe gedwongen, nadat de krant van de familie Berlusconi, Il Giornale, erover had geschreven.

Te zien is dat Sircana zijn auto bij een tippelzone stilzet en een transseksueel aanspreekt. Sircana zegt dat hij zonder haar te hebben laten instappen is doorgereden. Zijn vrouw verklaart vandaag in dagblad la Repubblica dat ze haar man „niets hoeft te vergeven”, omdat hij enkel het slachtoffer is van „golven van modder” die via de media over hem zijn uitgestort.

Dit weekeinde raakte ook minister van Justitie Clemente Mastella betrokken bij deze weinig verheffende soap. Een showgirl genaamd Leila Virzì verklaarde afgelopen zomer aanwezig te zijn geweest op een jacht bij het eiland Capri. Bezigheden aldaar: seks en cocaïne snuiven van zilveren borden. Alles zou zijn gefilmd. En aanwezig was „ook een centrum-rechtse politicus”. Volgens sommige media is dat minister Mastella geweest, maar deze ontkende dat gisteren categorisch.

De afgelopen week was de justitie van Potenza op jacht naar „de schat” van fotograaf Corona. Officier van justitie Henry John Woodcock, die de operatie leidt, gaat ervan uit dat de paparazzo der paparazzi ergens in een kluis in het Zwitserse Lugano tienduizenden euro’s aan afpersgeld en nog vele duizenden compromitterende foto’s heeft opgeslagen.

Of de schat inmiddels is gevonden is onduidelijk. Media suggereren dat dit het geval is en dat het om „explosief” materiaal gaat. Ze likken hun vingers al af bij de gedachte aan de te verwachten scoops. Vanuit zijn gevangenis liet Corona weten het moralisme van de buitenwacht zat te zijn: „Ik zie veel fotografen en paparazzi die nu de moralist uithangen. Daar moet ik om lachen. Ze zijn net als ik, misschien wel erger.”

De hele zaak komt voort uit de affaire rond Victor Emanuel van Savoye, de kleinzoon van de laatste Italiaanse koning. Deze zomer bracht officier van justitie Woodcock aan het licht dat de koningskleinzoon betrokken was bij een prostitutienetwerk.

Inmiddels is er veel kritiek op Woodcock en de media. minister Mastella laat ondertussen onderzoeken of de openbaar aanklager wel zorgvuldig werkt. Door de vele lekken bij justitie in Potenza zijn de slachtoffers van fotograaf Corona dubbel de dupe geworden, zo luidt de kritiek. Eerst werden ze afgeperst om hun foto’s uit roddelbladen te houden. Nu publiceren alle grote kranten hun naam als betrokkene bij de affaire.

Menig slachtoffer ziet zich nu genoodzaakt de foto’s te publiceren om aan te tonen dat de compromitterende kiekjes minder spannend zijn dan ze in de fantasie van het Italiaanse publiek zijn geworden.

    • Bas Mesters