‘ Ieren snappen deze muziek meteen’

De Ier Felix Maginn is de frontman van de nieuwe Nederlandse band Moke. Deze week verschijnt hun debuutalbum ‘Shoreland’ met liedjes over Ierland en Oranjemarsen.

V.l.n.r.: drummer Rob Klerkx, frontman Felix Maginn, bassist Marcin Felis, gitarist Phil Tilli en toetsenist Eddy Steeneken. Foto Hilde Den Blauwen@Par31 Blauwen, Hilde Den

,,Ik heb het allemaal meegemaakt: kogels die langs de ramen floten, politie die onze deur intrapte en een machinegeweer tegen mijn hoofd zette, marcherende oranjemannen, een dode voor de deur.”

En nu, uitgerekend in de week dat Felix Maginn (36) met zijn nieuwe Nederlandse band Moke het debuut Shorland uitbrengt, gebeurt het. Katholieken en protestanten vormen samen een regering in Noord-Ierland, het land dat hij in 1992 verliet. ,,Het is fantastisch. Samen zaten ze aan één tafel. Ze schudden elkaar nog niet de hand, maar dat gaan ze zeker doen. Dat dit mag gebeuren.”

Dat er wellicht een einde komt aan ruim ,,80 jaar ellende” is mooi, maar zoals zijn moeder zojuist aan de telefoon zei: ,,Het had allemaal niet gehoeven.” Want net nadat hij zich in Nederland had gevestigd, voltrok zich de grootste ramp: ,,Mijn broertje werd doodgeschoten door de politie. Hij was zestien. Mijn familie stortte in. Die tijd beleefde ik als één grote waas.”

En toch, dat Shorland (vernoemd naar de Britse jeeps in Belfast) uiteindelijk over zijn geboorteplaats ging, was geen opzet. Na het einde van zijn vorige band Supersub benaderde Maginn gitarist Phil Tilli (Tröckener Kecks) met het plan ,,een band te starten die meer te bieden had”. Supersub-drummer Rob Klerkx verhuisde mee, en na een paar kroeggesprekken met bassist Marcin Felis en toetsenist Eddy Steeneken was Moke (naar Mokum) compleet. ,,Ik had alles al geschreven. Toen we de plaat gingen samenstellen, koos iedereen voor de nummers die over Ierland gingen.”

Des te opvallender is het dat de pure Britpop op Shorland nergens gebukt gaat onder een loodzware boodschap. Sterker nog: het is zelfs maar de vraag of achteloze luisteraars ,,de wrange bijsmaak” zullen proeven, zegt gitarist Phil Tilli (34): ,,Het was voor ons ook een eye-opener om erachter te komen dat The Long Way gaat over de omweg die Felix moest maken om ’s avonds veilig thuis te kunnen komen.”

Maginn: ,,Als ik op straat werd aangehouden door een Britse agent en mijn naam en adres moest geven, deed ik dat in het Iers. Ik weigerde hun taal te spreken. Ook al betekende dat ik vervolgens drie kwartier in de regen stond, met gespreide handen en benen tegen een muur.”

Ook het ,,als vrolijke meezinger verpakte” Here comes the summer kan tot misverstanden leiden. Tilli: ,,Wij denken dan aan het lentezonnetje. Maar voor hem betekenen de eerste zonnestralen: straks komen die mannen weer met hun bolhoeden en fluitjes: de Oranjemarsen.” Ieren snappen dat meteen, weet Maginn. ,,Mijn broer hoorde het en zei: Jezus Christ, you’re in big trouble now.”

,,Fucking mashing tunes”, was het keurmerk dat de oude meester Paul Weller, ooit voorman van The Jam, aan Moke’s muziek gaf, lang voordat de plaat af was. Hij haalde de band naar London om in zijn voorprogramma te spelen. De vriendschap ontstond door gemeenschappelijk cafébezoek. ,,Van jongs af is hij voor mij een supericoon”, zegt Tilli. ,, En wij zijn bier gaan drinken. Dat kunnen we allebei zo goed, dat het wederzijds respect vanzelf ontstond.”

Dat het ook muzikaal klikte, komt omdat Moke ,,geen concessies wil doen”, zegt Maginn. ,,We wilden achteraf nergens spijt van krijgen. Dus hebben we opgenomen in een dure studio met een goede producer. En daarna wilden we het ook laten afmixen, door iemand die dat ook voor David Bowie en Queen heeft gedaan.”

Een wijze les van Weller luidde wel: bespaar nooit op je uiterlijk. Maginn: ,,Zeker in Engeland is je gitaar even belangrijk als je riem of schoenen.”

Optreden 30/3 Fret Alive! festival in 013, Tilburg; 31/3 London Calling in Paradiso, Amsterdam, 19u.

    • Frank Provoost