Grofbladige spinazie

voor 3 personen als voorgerecht:500 g ‘wilde’ spinazie3 eetlepels olijfolie extra vergine1 grote teen knoflook, gepeld en fijngehakt6 halve gedroogde tomaten onder olie, in smalle reepjeszoutazijn3 verse eko-eieren

Grofbladige spinazie wordt aangeduid met wilde spinazie maar de groente wordt wel degelijk geteeld en niet in het wild geplukt. Grofbladige spinazie is steeds beter verkrijgbaar in Nederland. Turkse en Marokkaanse winkels zijn inmiddels niet meer de enige verkooppunten. Steeds vaker tref je de ‘wilde’ spinazie – met dat grote, stevige en gefronste donkergroene blad en die krokante stelen – aan bij natuurvoedingswinkels, biologische markten en de betere groentewinkel. Dat de supermarkt deze groente niet verkoopt komt omdat hij voornamelijk uit Italië afkomstig is; Italianen zijn niet te vast te pinnen op een exacte leveringsdatum. Zij leveren wanneer de spinazie goed is om geoogst te worden en dat is afhankelijk van weersomstandigheden. Supermarkten vinden dat om logistieke redenen te lastig.

Serveer grofbladige spinazie eens en branche, zoals de Fransen zeggen, dus het hele blad inclusief de steel en niet fijngehakt zodat er nog wat te kauwen valt. Bereiding: Was de toefjes spinazie tweemaal in ruim water. Snijd de wortelaanzet weg en leg blad met stelen en aanhangend water in een ruime hapjespan. Breng de spinazie in gesloten pan aan de kook op hoog vuur, draai de spinazie na enkele minuten om met een lange houten vork (onderste blad boven) en stoof de groente nog 1-2 minuten tot het blad geslonken is maar de stelen nog beet hebben. Giet af en druk het vocht uit de spinazie.

Smoor in de hapjespan de knoflook in olie tot hij geurig wordt. Roer spinazie en reepjes zongedroogde tomaat erdoor, voeg zout naar wens toe en laat nog even smoren op laag vuur. Pocheer de eieren een voor een in een pannetje met kokend water en een scheutje azijn. Breek daartoe een ei boven een kopje, maak een draaikolk in het water en laat daarin het ei glijden. Schep na circa 2 minuten het ei – waarvan het wit is gestold maar de dooier nog zacht is – met een schuimspaan uit het water en leg het op de warme spinazie. Zelfde werkwijze voor de overige eieren. Serveer met warme toast.

Morgen: faro met groenten

    • Florine Boucher