'Gezonde vrouwen hebben toch baat bij een aspirientje`

Rotterdam. Gezonde vrouwen die iedere dag een `hartaspirientje` slikken hebben na vijf jaar eenderde minder kans om in een bepaald jaar te overlijden dan vrouwen die geen aspirine slikken. Als eerste daalt de kans op de dood door hartziekten, na tien jaar ook de kans op sterfte aan kanker. Dat blijkt uit de Nurses`Health Study, waaraan 80.000 Amerikaanse verpleegsters meedoen. Het onderzoek verscheen deze week in Journal of the American Medical Association. Maar een commentator in dat tijdschrift gelooft niks van de resultaten, want uit eerdere onderzoeken bleek tot nu toe steeds dat gezonde vrouwen weinig baat hebben bij het dagelijks slikken van aspirine. Gezonde mannen verkleinen hun kans op een hartaanval wel met het middel. Alleen mannen en vrouwen die het al aan hun hart hebben, zijn echt gebaat bij een dagelijks aspirientje.