Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Geen vergoeding Franse NS voor jodentransport

De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF hoeft toch geen schadevergoeding te betalen aan de familie van slachtoffers van de jodenvervolging, die in de Tweede Wereldoorlog door de SNCF naar het doorgangskamp Drancy nabij Parijs waren vervoerd. Dat heeft de rechter in Bordeaux gisteren in hoger beroep bepaald.

In eerste instantie had een rechter in Toulouse de SNCF in juni vorig jaar veroordeeld tot een schadevergoeding van 62.000 euro aan de Groene europarlementariër Alain Lipietz en diens familie. Zijn vader Georges, diens broer Guy en hun ouders waren in 1944 op transport gesteld naar Drancy.

De rechter in Toulouse oordeelde dat de SNCF kon weten dat deze transporten de opmaat waren voor doorreis naar het vernietigingskamp Auschwitz. In hoger beroep toonde de rechter begrip voor het argument van de SNCF. De advocaten van de spoorwegmaatschappij voerden aan dat de treinen in de Tweede Wereldoorlog gevorderd waren door het regime in Vichy – dat in 1995 door president Chirac was erkend als de Franse staat ten tijde van de oorlog. Er was geen ruimte om af te wijken van ‘Vichy’, dat samenwerkte met de Duitse autoriteiten.

De rechtszaak trekt aandacht in Frankrijk, onder meer omdat zij een precedent schept voor vergelijkbare gevallen. Na de aanvankelijke toekenning van de schadevergoeding vorig jaar heeft de SNCF naar eigen zeggen in totaal 1.800 claims ontvangen van families uit verschillende landen. De SNCF weigerde daaraan mee te werken in afwachting van de uitkomst van het hoger beroep.

Maar de zaak lijkt nog niet afgelopen. Alain Lipietz liet gisteren weten in cassatie te willen gaan. Ook advocaat Gérard Boulanger, van 20 families van onder meer Canadese en Amerikaanse soldaten, heeft aangekondigd de rechtszaken tegen de SNCF door te zetten.

Advocaat Arno Klarsfeld, voorzitter van de Franse vereniging van kinderen van gedeporteerden, reageerde met instemming op de uitkomst van het hoger beroep. Hij meent dat een veroordeling van de SNCF neerkomt op een relativering van de verantwoordelijkheid van oorlogsmisdadigers. Klarsfeld is betrokken bij de verdediging van de SNCF in verschillende rechtszaken in de VS.