Franse spoor draait niet op voor transport

Bordeaux. De Franse spoorwegen hoeven geen schadevergoeding te betalen aan nabestaanden van vier joodse Fransen die tijdens de Tweede Wereldoorlog over het spoor naar een doorgangskamp werden gedeporteerd. Spoorwegmaatschappij SNCF werd gisteren in hoger beroep vrijgesteld van het betalen van 62.000 euro compensatie, zoals dat in juni vorig jaar was opgelegd door een lagere rechtbank. Na die uitspraak kreeg de SNCF ruim 1.200 schadeclaims binnen. Gisteren oordeelde het Hof van Appèl in Bordeaux dat de manier waarop de treinen werden ingezet werd bepaald door de autoriteiten, niet door de spoorwegmaatschappij. De zaak was aangespannen door europarlementariër Alain Lipietz (Groenen). Zijn vader werd met zijn halfbroer en zijn ouders in 1944 door de SNCF vervoerd naar het doorgangskamp Drancy nabij Parijs. Daar werden zij in augustus bevrijd. Lipietz gaat in cassatie.