Foto van gebit laat dichtheid bot zien

Rotterdam. Röntgenfoto`s van het gebit zijn vrijwel net zo bruikbaar voor het opsporen van botontkalking als speciale botdichtheidsmetingen. Het grote voordeel van gebitsfoto`s is dat de tandarts ze toch al maakt. Tandartsen van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) lieten vorige week op het congres van de International Association for Dental Research in New Orleans zien dat 90 procent van de mensen die volgens een botdichtheidsmeting botontkalking hebben, dat ook op de röntgenfoto laten zien. Het onderzoek verschijnt in het aprilnummer van het tijdschrift Bone. De tandartsen zochten met speciaal ontwikkelde beeldverwerkende software in 671 gewone gebitsfoto`s naar typische kenmerken van botontkalking (osteoporose), zoals een verminderde botmassa en een slechtere microscopische structuur.