Ex-Ba’athisten krijgen weer banen in Irak

De Iraakse regering wil functionarissen van de vroegere Ba’ath-partij van Saddam Hussein laten rehabiliteren. Door de sunnieten, die na Saddams val in ongenade vielen, opnieuw overheidsbanen aan te bieden, hoopt de regering stabiliteit in het land te bevorderen.

Premier Nouri al-Maliki en president Talabani hebben gisteren een wetsvoorstel opgesteld dat een einde maakt aan het beroepsverbod voor de vroegere Ba’athisten. Het parlement moet het voorstel nog goedkeuren.

De voorgestelde rehabilitatie wordt sterk toegejuicht door de VS, zoals de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad onderstreepte in een verklaring. Na de Amerikaanse inval in 2003 werden alle medewerkers van Saddams Ba’ath-partij weggezuiverd – waardoor in de praktijk de sunnitische opstand in Irak werd aangewakkerd.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel geldt de rehabilitatie ook voor leden van de vroegere inlichtingendiensten en paramilitaire eenheden onder Saddam. Maar Ba’athisten tegen wie verdenkingen bestaan van misdrijven of tegen wie al vervolging is ingesteld, komen niet in aanmerking. Ook krijgen ex-Ba’athisten recht op staatspensioen, ook al krijgen ze geen nieuwe baan bij de overheid of in het leger.

Het wetsvoorstel is een nieuwe poging van de regering in Bagdad om verzoening te bereiken met de opstandelingen in Irak. De afgelopen maanden werden achter de schermen al gesprekken gevoerd met de leiders van verschillende sunnitische en shi’itische rebellengroepen. (AP)