Ex-aanklager Vrakking als getuige

Rotterdam. Justitie gaat oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking als getuige horen in het onderzoek naar het lekken van staatsgeheime documenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst naar De Telegraaf. Vrakking zou weten wie die gestolen BVD-documenten begin vorig jaar te koop heeft aangeboden aan enkele media. Hij zou dat vernomen hebben van misdaadjournalist John van den Heuvel. Vrakking speelde die informatie door aan toenmalig officier van justitie Fred Teeven. Teeven, nu Tweede Kamerlid voor de VVD, stelde over die tips een ambtsbericht op dat vorig jaar opdook in het strafproces tegen een oud-medewerker van de BVD (nu AIVD). Die wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht de documenten gelekt te hebben. Het onderzoek naar het lek leidde vorig jaar tot commotie. Twee Telegraafjournalisten werden afgeluisterd en eind vorig jaar enkele dagen gegijzeld in een poging van het OM om hun bronnen te achterhalen.