Echt een héél fraai stukje natuur

Dat toestel dat dwars op de baan staat in de mist, en het andere toestel dat er met een enorme vaart op af komt razen. Of andersom, de piloot van het KLM toestel die door zijn cockpitruit ineens door de mist de Pan Am-jumbo ziet staan, waar hij met geweldige vaart op afdendert. Dat beeld kreeg je te zien in de documentaire die RTL7 uitzond ter gelegenheid van de herdenking van de grote vliegtuigramp op Tenerife, waarbij dertig jaar geleden 584 doden vielen. Het is een beeld dat je niet gauw vergeet, door de directe paniek die je voelt, ook al is het uiteraard niet echt. En onontkoombaar en lang geleden. Niemand uit het KLM-toestel heeft het overleefd. Niemand. Sommige mensen waren hun ouders kwijt, hun broer met het hele gezin, hun vrouw met alle kinderen. Verliezen waren vaak groot, niet één iemand, wat erg genoeg is, maar meteen de halve familie.

Het is een wonderlijke behoefte om naar zulke reconstructies te kijken, RTL4 zond er ook nog een uit. Misschien kijk je omdat je zulke grote rampen nooit kunt bevatten, dat je elke keer weer precies wilt zien en weten wat er gebeurde. En ook omdat je elke keer weer hoopt dat er in die laatste minuten tóch nog iets zal gebeuren, dat het Pan Am-toestel tóch nog op tijd van de baan komt, dat het KLM toestel toch nét snel genoeg zal opstijgen, deze keer wel, om over de andere jumbo heen te vliegen, en dan kwamen we vrij met de schrik en leefde iedereen nog.

Een ander RTL4-programma waarvan je je ook afvraagt waarom je ernaar zou kijken maar waarbij die vraag een stuk minder makkelijk te beantwoorden is, is Wie wordt de man van Froukje? Het werd gisteren voor de tweede keer uitgezonden en het was weer misselijkmakend. Froukje de Bot is iemand die bekend is van de televisie omdat ze leuk kan schaatsen. Ze heeft kuiltjes in haar wangen, blond haar, ze is in de dertig en vrijgezel. En dat wil ze niet langer blijven, moeten we geloven, en daarom heeft ze mannen gevraagd zich te melden om op televisie om haar te strijden. En de mannen kwamen. Het doet steeds denken aan een volkssprookje waarin er eens een prinses was die heel mooi was en alle prinsen wilden met haar trouwen, maar de prinses vond er geen een goed genoeg. En dan komt er op het laatst een onooglijk schoenlappertje of zoiets, of een verdwaalde prins die helemaal niet per se met die prinses wíl trouwen en die krijgt haar dan. Want er is echt wel reden om deze prinses niet te willen hoor. Wat een nuffig ijdeltuitje, met haar mannenkeuring en haar uitzoekteam erbij, twee vriendinnen en haar vader. Twaalf mannen zijn nu opgesloten in ‘villa Froukje’, flink protserig natuurlijk, ,,om je hypothecaire vingers bij af te likken’’, brult de commentaarstem van platvis Martijn Krabbé die voortdurend olijk commentaar heeft. Sommige van die mannen zijn helemaal het type dat je in zoiets verschrikkelijks zou verwachten: ,,Ik vind haar echt een héél fraai stukje natuur’’, ,,Ik heb zelf veel humor’’, andere lijken eigenlijk wel aardig. Zoals Daan, die meteen de eerste avond wordt weggestuurd, na een gesprekje van drie minuten. Dit om aan te geven hoe serieus het allemaal bedoeld is. ,,Best wel oppervlakkig’’, om met Froukje Zelf te spreken.

Waarom is dit zoveel erger dan boeren die vrouwen willen of gehandicapten of mensen die in een huis gaan om topmodel te worden of een rol in Fame te krijgen (Donderdag weer!)? Waarschijnlijk vanwege dat Tutfroukje dat doet alsof ze in een bonbonwinkel staat en iets lekkers mag uitzoeken. Het maakt alles dat er echt toe doet waardeloos, dat is het, en het is vernederend ook. Nu ja. Laat zitten. Het is RTL4. Wat wil je dan?

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Marjoleine de Vos