Dure mr. is niet meer nodig

De eerste lichting hbo-juristen heeft het makkelijk op de arbeidsmarkt.

Na aanvankelijke scepsis begint de advocatuur de hbo-collega’s te waarderen.

Carolien Vissers behoort tot de eerste lichting afgestudeerde hbo-juristen. Foto Merlin Daleman Nederland, 's-Hertogenbosch, 26-03-07 Caroline Visser HBO student rechten. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Met haar bachelor rechten net op zak vond Carolien Vissers in de zomer van 2006 een baan bij Rechtnet Advocaten. De hbo-juriste begon als juridisch secretaresse op het in incasso gespecialiseerde kantoor, maar stelt nu dagvaardingen op.

Vissers behoort tot de allereerste lichting afgestudeerde hbo-juristen. Juridische Hogeschool Avans-Fontys in Den-Bosch en Tilburg leverde het afgelopen jaar de eerste honderd bachelors af. Zeven andere hogescholen in Nederland die sinds 2003 juristen opleiden, volgen deze zomer.

Hoewel ze nog maar net op de arbeidsmarkt zijn, zijn de baanperspectieven voor de nieuwe hbo-jurist goed. Volgens gegevens van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) studeren er 2.400 hbo-juristen af tot het jaar 2010, terwijl er tot dat jaar zeker 3.400 vacatures voor ze zijn. Het vorig jaar opgerichte Randstad Legal werft juristen bij vier van de acht juridische hbo-opleidingen en geeft ze zelfs een baangarantie van een jaar.

Volgens de woordvoerder van Juridische Hogeschool Avans-Fontys zijn de perspectieven voor de nieuwe hbo-jurist zo gunstig omdat hij de lacune vult tussen de op mbo-niveau geschoolde juridisch medewerker en de academische specialist. Er zijn talloze functies die juist voor de nieuwe hbo-jurist geschikt zijn, zoals parketsecretaris, notarisklerk, of juridisch adviseur. „De hbo-jurist kan een dagvaarding, een vonnis, of een contract opstellen en zelfs een kleine procedure voeren bij de kantonrechter. Hij is getraind in mediation, onderhandelen en corresponderen”, aldus de woordvoerder.

Casimir Vink, werkgever van Carolien Vissers, nam haar aan vanwege die lacune. „Onze secretaresses kunnen geen dagvaarding schrijven, en de advocaten hebben het daarvoor vaak te druk. We zochten iemand bij wie we dat werk toch kwijt konden, zonder dat we meteen een advocaat hoefden aan te nemen.”

Toch staan nog lang niet alle deuren open voor de hbo-jurist. Volgens Christ’l Dullaert, oprichter van trainings- en adviesbureau De Advocatenkamer, zijn de meeste advocaten en notarissen niet happig op hbo-juristen. „Vooral de kleine en middelgrote kantoren weten niet wat ze met deze groep kunnen. Of ze concluderen dat ze er niets aan hebben, omdat hbo-juristen niet een procedure van a tot z kunnen behandelen.”

En dat terwijl de hbo-rechtenopleidingen ook zijn opgericht voor de advocatuur en het notariaat. Volgens Ritsart Plantenga, hoofd Lawschool aan de Haagse Hogeschool en een van de initiatiefnemers van de hbo-rechtenstudies, is de juridische dienstverlening voor een groot deel van het publiek ontoegankelijk geworden, omdat al het werk wordt gedaan door dure academici. „De hbo-jurist is goedkoper”, aldus Plantenga.

De hogescholen lobbyen dan ook om de advocatuur en het notariaat over de streep te helpen. Dat lijkt vruchten af te werpen. Plantenga: „Als advocaten en notarissen eenmaal zien wat we doen, gaat een deel om.” De grote advocaten- en notariskantoren beginnen nu te experimenteren met de nieuwe juristen. Zo nam Loyens en Loeff afgelopen najaar zijn eerste hbo-jurist in dienst op de afdeling bank- en effectenrecht. En het bevalt. „De afdeling vroeg laatst of ik er nog een paar voor ze had”, aldus de senior recruiter van het bedrijf.

Ook Susanna Spalt (26) vond dankzij een experiment haar huidige baan bij het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Schaap en Partners. Ze werd als stagiair binnengehaald. Op 1 februari werd haar functie omgezet naar die van notarisklerk. „Ik stel nu testamenten en samenlevingscontracten op, en hou me bezig met de afwikkeling van nalatenschappen. Maar het passeren van de akte blijft werk voor de notaris zelf.”

Experiment of niet, de advocatuur en het notariaat zullen binnenkort wel naar de hbo-jurist móéten grijpen, volgens Christ’l Dullaert van De Advocatenkamer. Want ook daar heeft de arbeidsmarktkrapte toegeslagen. „De grote kantoren hebben de middelen voor dure marketingcampagnes, daarom moeten vooral de kleinere kantoren inzien dat ze voor dat talent ook uit hbo-juristen kunnen putten. Neem ze aan, en stimuleer talent alsnog om een master en daarna de beroepsopleiding tot advocaat te doen. Dan heb je ze wel alvast binnen”, zegt Dullaert.

Toch nemen veel hbo-juristen voorlopig het zekere voor het onzekere. Ondanks de gunstige vooruitzichten en de bijdraaiende beroepsgroep begonnen vijftig van de honderd bachelors van Juridische Hogeschool Avans-Fontys afgelopen najaar een master rechten. „Ze zijn zich bewust van de tradities binnen de beroepsgroep”, zegt de woordvoerder van Avans-Fontys.

Ook Carolien Vissers is naast haar werk bij Rechtnet Advocaten de master rechten gaan volgen aan de Universiteit van Tilburg. „Ik wil me verdiepen. Daarbij zie ik veel vacatures die voor hbo’ers heel geschikt zijn, maar waar toch academici worden gevraagd. En ik wil overal terecht kunnen.”

De competenties van een hbo-jurist staan beschreven op www.juridischehogeschool.nl Op www.ujg.nl vind je juridische vacatures

    • Stefanie Vermeulen