Donkere lyriek Van Delden kwam vijftig jaar te laat

CD Klassiek Utrecht String Quartet, Lex van Delden: Complete String Quartets MDG 1436-2 ***--

CD Klassiek

Utrecht String Quartet, Lex van Delden: Complete String Quartets

MDG 1436-2

***--

Muziekjournalisten moeten altijd woekeren met ruimte. Toen Lex van Delden (1919-1988) muziekredacteur van Het Parool was, was er echter één componist over wie zijn medewerkers ongelimiteerd mochten schrijven: Lex van Delden.

Toch werd hij na zijn dood min of meer vergeten. Eigenlijk werd hij tijdens zijn leven al ingehaald door een jongere, meer vernieuwingsgezinde generatie componisten. Soms nam hij – als hoeder van de traditie – in Het Parool de ruimte om ze de les te lezen. Omgekeerd kreeg hij zelf ook geregeld de wind van voren. Peter Schat schreef ooit in Vrij Nederland: „De tijd zal bijzonder weinig moeite hebben zich door het oeuvre van Lex van Delden heen te vreten: reeds nu verpulvert het tot stof en laat niet de geringste sporen na.”

Van Deldens zoon Lex van Delden jr. zal het niet met Schat eens zijn. Met de Lex van Delden Stichting maakte hij nu, na eerder een cd met kamermuziek, een cd met Van Deldens strijkkwartetten mogelijk. Voortreffelijk uitgevoerd door het Utrecht String Quartet. Met gevoel, bijvoorbeeld, voor de donkere lyriek van de ‘Passacaglia’ uit Musica di Catasto. Maar het blijft nostalgische, anachronistische muziek – gemiddeld vijftig jaar te laat gecomponeerd. Voordeel voor Van Delden is, dat zoiets wellicht minder relevant wordt naarmate de tijd verstrijkt.

    • Jochem Valkenburg