Dit mag straks niet meer in New Delhi

Dit mag straks niet meer in New Delhi New Delhi. Een sigaretje roken achter het stuur, dat is in New Delhi binnenkort niet meer toegestaan. Een rechtbank in de Indiase hoofdstad besloot deze week tot een rookverbod voor chauffeurs, in een poging het aantal verkeersdoden (bijna tweeduizend per jaar) te beperken. India is het eerste land waar een dergelijk rookverbod wordt ingesteld. „Het menselijk brein kan niet twee dingen tegelijk doen”, aldus Qamar Ahmed, verantwoordelijk voor verkeer in New Delhi. Wie per 9 april in New Delhi rokend achter het stuur wordt betrapt, kan een voor Indiase begrippen hoge boete krijgen van 1.500 roepia (26 euro). Wie vaker dan vijf keer wordt gepakt, kan zijn rijbewijs verliezen. Hetzelfde geldt voor mobiel bellen. De politie „staat klaar om op naleving toe te zien”, zei een woordvoerder. Maar onder de chauffeurs van New Delhi heerst scepsis. „Een verkeersagent is om te kopen met 50 roepia (80 eurocent)”, aldus een twintigjarige chauffeur. In de veertien miljoen inwoners tellende stad moeten zo’n vier miljoen bussen, vrachtwagens, auto’s, motors, fietsen, paardenwagens en riksja’s de (linkerhelft van de) weg delen met voetgangers, loslopende koeien en af en toe een olifant. In enkele Amerikaanse staten wordt op dit moment onderzocht of alles wat chauffeurs kan afleiden – eten, drinken, lezen of de hond aaien – kan worden verboden. (AP) Foto AP/Gurinder Osan A man poses as he smokes inside a car near busy traffic in New Delhi, India, Tuesday, March 27, 2007. Smoking poses serious health risks. So does driving in New Delhi. And combining the two is deadly, according to two New Delhi judges who have barred smoking at the wheel, officials said Tuesday, apparently the first such ban in the world. (AP Photo/Gurinder Osan) Associated Press

Een sigaretje roken achter het stuur, dat is in New Delhi binnenkort niet meer toegestaan. Een rechtbank in de Indiase hoofdstad besloot deze week tot een rookverbod voor chauffeurs, in een poging het aantal verkeersdoden (bijna tweeduizend per jaar) te beperken.

India is het eerste land waar een dergelijk rookverbod wordt ingesteld. „Het menselijk brein kan niet twee dingen tegelijk doen”, aldus Qamar Ahmed, verantwoordelijk voor verkeer in New Delhi. Wie per 9 april in New Delhi rokend achter het stuur wordt betrapt, kan een voor Indiase begrippen hoge boete krijgen van 1.500 roepia (26 euro). Wie vaker dan vijf keer wordt gepakt, kan zijn rijbewijs verliezen. Hetzelfde geldt voor mobiel bellen.

De politie „staat klaar om op naleving toe te zien”, zei een woordvoerder. Maar onder de chauffeurs van New Delhi heerst scepsis. „Een verkeersagent is om te kopen met 50 roepia (80 eurocent)”, aldus een twintigjarige chauffeur.

In de veertien miljoen inwoners tellende stad moeten zo’n vier miljoen bussen, vrachtwagens, auto’s, motors, fietsen, paardenwagens en riksja’s de (linkerhelft van de) weg delen met voetgangers, loslopende koeien en af en toe een olifant.

In enkele Amerikaanse staten wordt op dit moment onderzocht of alles wat chauffeurs kan afleiden – eten, drinken, lezen of de hond aaien – kan worden verboden. (AP)