Cocaïne! seks! paparazzi! geld!

Een Italiaanse paparazzo zou goud geld verdienen aan de afpersing van politici en societyfiguren.

De slachtoffers voelen zich door de ophef dubbel gepakt.

Cocaïne, seks en paparazzi. Gewillige hete modellen, betrapte politici en sportmannen. Italië smult en Italië walgt. Al weken publiceren de media verhalen over de societyfotograaf Fabrizio Corona. Hij is opgepakt door justitie, omdat hij zakenlieden, politici en sporters zou hebben afgeperst. Hij zou geld hebben gevraagd voor het niet publiceren van compromitterende foto’s. Ook zou hij zijn slachtoffers heimelijk in contact hebben gebracht met handtastelijke vrouwen om dit vervolgens snel te fotograferen.

Vrijwel dagelijks komen media met nieuwe beroemdheden die door de paparazzifotografen van Corona zouden zijn betrapt. De voetballer Francesco Totti zou vlak voor zijn huwelijk 50.000 euro hebben betaald voor het niet afdrukken van foto’s van hem met een fotomodel. De dochter van oud-premier Silvio Berlusconi, Barbara, kocht voor 20.000 euro een serie foto’s waarop ze te zien is met een jongeman.

Maar ook politici zijn het slachtoffer geworden van Corona. De woordvoerder van de regering-Prodi, Silvio Sircana, besloot vorige week de van hem genomen foto’s te laten publiceren. Hij voelde zich daartoe gedwongen nadat de familiekrant van Berlusconi, Il Giornale, erover had geschreven. Te zien is dat hij bij een tippelzone zijn auto stopt en een transseksueel aanspreekt. Sircana zegt dat hij zonder haar te hebben laten instappen is doorgereden.

Dit weekeinde zag ook minister van Justitie Clemente Mastella zich betrokken bij deze weinig verheffende soap. Een showgirl, met de naam Leila Vìrzi, heeft verklaard afgelopen zomer aanwezig te zijn geweest op een jacht bij het eiland Capri. Bezigheden aldaar: seks en cocaïne snuiven van zilveren schalen. Aanwezigen: „ook een centrum-rechtse politicus”, zei Vìrzi via haar advocaat. Volgens sommige media zou het echter Clemente Mastella zijn geweest, de man die vorige week nog zij aan zij liep met de paus en die binnen de regering-Prodi de katholieke waarden te vuur en te zwaard verdedigt. Mastella ontkende deze week in alle kranten: „Als het niet zo dramatisch was, zou ik er ook nog om kunnen glimlachen.”

De afgelopen week was het Openbaar Ministerie van Potenza op jacht naar „de schat” van fotograaf Fabrizio Corona. Officier van justitie Henry John Woodcock, die de operatie leidt, gaat ervan uit dat de paparazzo der paparazzi ergens in een kluis in het Zwitserse Lugano tienduizenden euro’s aan afpersgeld en nog vele compromitterende foto’s heeft opgeslagen. Of de schat inmiddels is gevonden is onbekend. De Italiaanse media likken hun vingers al bij voorbaat af bij de te verwachten onthullingen.

Woodcock is dezelfde officier van justitie die afgelopen zomer aan het licht bracht dat Victor Emanuel van Savooien, de kleinzoon van de laatste Italiaanse koning, betrokken was bij een prostitutienetwerk. Het huidige onderzoek is het vervolg op dit onderzoek tegen de koningskleinzoon.

Minister van Justitie Mastella heeft inmiddels zijn inspecteurs naar Potenza gestuurd om te onderzoeken of de openbaar aanklager wel zorgvuldig werkt.

Er is veel kritiek op Woodcock en op de pers. Door de vele lekken bij het Openbaar Ministerie in Potenza zijn de slachtoffers van fotograaf Corona dubbel de dupe geworden, zo luidt de kritiek. Eerst werden ze afgeperst en betaalden ze om hun foto’s uit de bladen te houden. Nu publiceren alle grote kranten alsnog hun namen als betrokkenen bij de affaire.

Menig slachtoffer voelde zich deze dagen gedwongen de foto’s te publiceren om aan te tonen dat de compromitterende kiekjes minder spannend zijn dan ze in de fantasie van het Italiaanse publiek zijn geworden.

    • Bas Mesters