Briny Breezes

Ben onder meer in Miami voor een verhaal over Briny Breezes, een woonwagenpark aan de oceaan. De bewoners zijn niet echt kampers zoals we ze soms in Nederland tegenkomen, meer wat ze hier noemen snowbirds: bejaarden die elk jaar naar het warme zuiden trekken en daar overwinteren. Briny Breezes (briny betekent zilt, een breeze is

cvr_briny_0048low.jpg
Ben onder meer in Miami voor een verhaal over Briny Breezes, een woonwagenpark aan de oceaan. De bewoners zijn niet echt kampers zoals we ze soms in Nederland tegenkomen, meer wat ze hier noemen snowbirds: bejaarden die elk jaar naar het warme zuiden trekken en daar overwinteren.

Briny Breezes (briny betekent zilt, een breeze is een briesje) is niet zomaar een verzameling van een kleine vijfhonderd woonwagens en een gemiddelde bewonersleeftijd van zeventig jaar. Het is een dorp op een prachtplek aan de oceaan, ingeklemd tussen de woontorens, hotels en resorts van zuid-Florida. Briny Breezes is dus een gewild stuk land voor projectontwikkelaars.

En inderdaad, jarenlang probeerden ze de bejaarden uit te kopen. Lukte niet. Geen bewoner die zijn trailer wilde opgeven. Totdat Ocean Land Investments een half miljard dollar bood. En de eigenaars van woonwagens ter waarde van 30.000 dollar in een klap miljonair konden worden. Dat maakte toch wel indruk.

cvr_briny_0041low.jpg

Ik ontmoette in het dorp Charlene en Joseph Murray. Hij was vroeger wegwerker in de staat New York, zij had flink wat familieleden in Briny Breezes wonen: haar zus, twee tantes en haar moeder. (Die geen golfwagentje wilde, zoals alle anderen hier. De 86-jarige rijdt in een PT Cruiser.) Joe en Charlene hadden voor de verkoop gestemd, worden er 700.000 dollar rijker op. Moeder mag dat overigens niet weten. Die is fel tegen en zegt dat haar jicht niet zonder het dagelijkse zwembadbezoek kan.

Ben benieuwd: wat denk jij? Had deze plek bewaard moeten blijven (ondanks al het orkaangevaar voor de niet te verzekeren bouwvallige woonwagens) of is het beter dat een ontwikkelaar er iets flitsends van maakt? Hoe dan ook, over twee jaar moet iedereen weg zijn - en herinnert alleen de recente en hier opgenomen Cameron Diaz-film In her shoes aan het dorp.

    • Freek Staps