Bondscoaches op de wip bij EK-kwalificatieduels

Voor de bondscoaches van onder meer wereldkampioen Italië (Roberto Donadoni), Europees kampioen Griekenland (Otto Rehhagel), grootmacht Engeland (Steve McClaren) en het gerenommeerde Tsjechië (Karl Brückner) wordt het een spannende avond. Zij liggen onder vuur bij pers en publiek. Alleen een goed resultaat tijdens een drukke speelronde in het EK-kwalificatietoernooi kan de druk enigszins verlichten.

Met name Steve McClaren heeft het zwaar te verduren. De opvolger van Sven-Göran Eriksson is met Engeland – derde in de groep met acht punten uit vijf duels – bezig aan de slechtste serie in 26 jaar. De gevreesde Britse boulevardpers heeft het na de bloedeloze 0-0 zaterdag in en tegen Israël gehad met de Engelse bondscoach. Hij wordt ‘Mad Mac’ genoemd (Gekke Mac) of ‘McClown’. Volgens de tabloids leeft McClaren op ‘Planeet Donut’ en verkeert hij 24 uur per dag in dromenland. Ook zijn vermeende vete met sterspeler Wayne Rooney die in Tel Aviv geen bal raakte, wordt hem niet in dank afgenomen. McClaren heeft een klinkende zege op het dwergstaatje Andorra hard nodig om zijn wankele positie te redden.

Voor bondscoach Roberto Donadoni van Italië ziet de toekomst er met zeven punten uit vier duels in groep B evenmin zonnig uit. De wedstrijd tegen het verrassende Schotland (twaalf uit vijf) is van cruciaal belang voor de nummer vier. Donadoni, die na het gewonnen WK van 2006 in Duitsland de veelgeprezen Marcello Lippi opvolgde, kan slecht met de aanzwellende kritiek leven. „Gun mij met deze ploeg eerst een eerlijke kans. Ik begrijp niet waarom we nu al worden afgeschreven”, klaagde hij.

Het krediet van bondscoach Otto Rehhagel bij Griekenland is eveneens sterk afgenomen. De zware en politiek gevoelige nederlaag voor eigen publiek tegen Turkije (1-4) heeft er behoorlijk ingehakt . Alleen een zege op Malta kan de pijn verzachten. Met negen punten uit vier duels is Griekenland nog wel volop in de race voor het eindtoernooi.

Ook Tsjechië neemt in groep D achter Duitsland nog een gunstige tweede plaats in met tien punten uit vijf duels. De thuisnederlaag zaterdag tegen Duitsland (1-2) kwam minder hard aan dan de nasleep van een groot feest dat de spelers ’s nachts na de verliespartij in het hotel bouwden. De verjaardag van international Tomas Ujfalusi werd met veel alcohol en meisjes van plezier gevierd.

De ‘Nacht van de Schande’, zoals een Tsjechische krant het bacchanaal noemde, leidde tot grote frustraties bij de vaderlijke bondscoach Karl Brückner. De 67-jarige vakman wilde zijn functie direct neerleggen, maar heeft dat in afwachting van het thuisduel met Cyprus niet gedaan. „Ik behoud me het recht voor om alsnog op te stappen”, liet hij wel weten. (ANP)