Bestuurder van PCM opzijgezet

Philip Alberdingk Thijm (44) moet weg als bestuurder van PCM Uitgevers. Gisteren heeft de Stichting Democratie en Media (SDM), weer eigenaar van PCM na het vertrek van de Britse aandeelhouder Apax, het vertrouwen in hem opgezegd.

Theo Strengers, commissaris bij PCM namens SDM, zegt dat Alberdingk Thijm „de verwachtingen niet heeft waargemaakt”. Alberdingk Thijm had als directeur dagbladen de leiding over de kranten van PCM, waaronder de Volkskrant en NRC Handelsblad. Nog geen jaar geleden werd hij bij PCM binnengehaald als ‘krantenman’ naast de toen ook net benoemde bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge, die bij Telfort vandaan kwam. Alberdingk Thijm was directeur van de FD Mediagroep (Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio). Hij had indruk gemaakt door de manier waarop hij voor Het Financieele Dagblad een multimediale strategie had ontwikkeld en doorgevoerd. Het was de bedoeling dat hij dat voor de kranten van PCM ook zou doen. Volgens Theo Strengers heeft het „helaas niet gewerkt”.

Alberdingk Thijm is het niet eens met zijn ontslag en is zich nu „aan het beraden”. Verder wil hij niets zeggen. Hij gaat weg met een vertrekpremie van ongeveer twee jaarsalarissen (afgesproken toen hij werd aangesteld) en de opbrengst van het aandelenparticipatieplan waaraan hij deelnam, bij elkaar zo’n 2 miljoen euro. Voor zijn deelname aan dat participatieplan kreeg hij in december 2006 van PCM een lening van 107.000 euro. Een maand later kocht SDM Apax uit en was zijn inleg bijna tien keer meer waard.

SDM zal in elk geval op korte termijn geen nieuwe directeur dagbladen aanstellen. Theo Strengers bevestigt dat SDM over een fusie onderhandelt met de aandeelhouder van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), uitgever van onder andere het Dagblad van het Noorden.