Besparen, maar niet onder druk

Chipfabrikant NXP mag dan in handen van private equity zijn, het bedrijf is opvallend open.

Over zijn groei, maar ook over het schrappen van banen.

In het kenniscentrum van NXP in Nijmegen (18 verdiepingen) worden chips ontwikkeld. Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 4-5-2006 Op het terrein van Philips semiconductors, de fabriek voor halfgeleiders, verreist het Philips city center, een complex van gebouwen waar Philips hoofdhuurder van gaat worden. Het zal fungeren als onderzoekscentrum, kenniscentrum met nadruk op de regionale, nationale en internationale kenniseconomie. Het project wordt gebouwd door ice en Ballast Nedam. Fabricage chips, halfgeleiders, computerchips, innovatie, onderzoek, kenniseconomie, economie, elektronica. Het zal het hoogste gebouw van Nijmegen worden met 88,5 meter. Fiftytwodegrees, mecano architecten, fiftytwo degrees, 52 degrees. Foto: Flip Franssen Franssen, Flip

Als het hem zelf niet lukt, dan moet de politiek maar ingrijpen. Al langer dringt topman Frans van Houten van chipproducent NXP (voorheen Philips Halfgeleiders) aan op de invoering van 12-uursdiensten in de fabriek van halfgeleiders in Nijmegen, waar meer dan 5.000 mensen werken. Zij moeten dan langer werken voor het zelfde geld. Wat NXP in de fabriek in Hamburg in Duitsland al heeft ingevoerd, stuit in eigen land nog op verzet van vakbonden.

„Ik geef niet op”, zegt Van Houten op het hoofdkantoor van NXP op de hightechcampus in Eindhoven. „In de Duitse industrie is het nu gebruikelijk, vooral in de auto-industrie en bij halfgeleiderproducenten. Het is een belangrijke manier om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Dat is noodzakelijk om de fabrieken in Europa te kunnen laten draaien.”

Daarom ligt hier een opdracht voor Den Haag, vindt hij. „Politici moeten het aanpakken. Zo niet, dan heb je op een gegeven moment geen NXP meer in Nederland.” Bij de vakbonden komt hij er niet doorheen. Die zijn bang dat als ze bij NXP toegeven, alle werkgevers op de stoep staan. Van Houten: „We moeten wel. Ik hoop dat we het op redelijk korte termijn kunnen bereiken.”

Van Houten begon de discussie al toen NXP nog deel uitmaakte van Philips. Sinds eind september is het bedrijf zelfstandig – nadat Philips voor 7 miljard euro 80 procent van de aandelen had verkocht aan private-equityfirma’s.

Begin deze week publiceerde NXP zijn eerste jaarverslag. Met een omvang van 135 pagina’s, een persbericht en een conferentie met 130 analisten aan de telefoon. Terwijl private-equityeigenaren vaak de stilte bewaren, etaleerde NXP een opmerkelijke openheid. Alleen informatie over de beloning van topmanagers ontbreekt.

Is NXP alweer een beursgang aan het voorbereiden? „Dat duurt nog wel een paar jaar”, zegt Van Houten.

NXP heeft een eerste vernieuwingsprogramma, dat al in de Philipstijd door Van Houten was gestart, afgerond en dat leverde meer besparingen op dan de beoogde 250 miljoen euro. Met een tweede vernieuwingsprogramma is het bedrijf inmiddels begonnen.

Met grote voortvarendheid. Bij de fabriek in Nijmegen en op het hoofdkantoor in Eindhoven worden 400 banen geschrapt. Fabrieken in Duitsland en de Filippijnen worden gesloten. Een alliantie met twee grote concurrenten om samen technologie te ontwikkelen, zet NXP stop. De 300 miljoen die het overhoudt, stopt NXP in nieuwe projecten.

Want, zo benadrukt Van Houten, hij bespaart niet onder druk van de nieuwe eigenaren om het rendement te verhogen. NXP moet juist groeien.

In februari nam NXP de activiteiten in mobiele telefonie van het Amerikaanse Silicon Labs over voor 220 miljoen euro. Meer overnames zullen volgen. „Juist als het economisch slechter gaat, hebben wij ruimte om overnames te doen. Dan komen vaak bedrijven voor gunstige prijzen beschikbaar”, zegt Van Houten.

Die ruimte is er, omdat NXP door zijn nieuwe eigenaren minder diep in de schulden is gestoken dan gebruikelijk bij private equity-eigenaren. Bovendien heeft het bedrijf nog 1 miljard in kas. „Als je ons vergelijkt met onze Amerikaanse concurrent Freescale, dat ook door private equity is overgenomen, dan zie je dat wij makkelijker onze rentelasten uit het bedrijfsresultaat kunnen betalen.”

Ook investeringen in onderzoek en ontwikkeling staan niet ter discussie. NXP besteedt er 950 miljoen euro per jaar aan. „Ook daar wordt niet aan getornd.” Van Houten is ook niet van plan om, hoewel NXP in Azië groter is dan in Europa, productiecapaciteit over te hevelen. Zijn strategie betekent niet dat hij, zoals hij bij de consumentendivisie van Philips deed, fabrieken zal verkopen en producten van toeleveranciers zal afnemen. „We willen investeringen van enkele honderden miljoen euro’s per jaar blijven doen in de fabrieken in Europa om te zorgen dat ze concurrerend blijven.”

    • Daan van Lent