Arrestatie moordzaak Sévèke

De politie heeft gisteren een persoon aangehouden wegens betrokkenheid bij de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmorgen desgevraagd bevestigd. Nadere bijzonderheden over de arrestatie zouden vanmiddag worden bekendgemaakt, na het ter perse gaan van deze krant. De familie van Sévèke is gisteravond door de politie op de hoogte gebracht van de aanhouding, maar kende vanmorgen ook nog geen bijzonderheden.

Sévèke werd in november 2005 op straat doodgeschoten door een blanke man toen hij een kraakpand had verlaten. Daarop werd onder de naam Bamboe een onderzoeksteam gevormd van 31 rechercheurs. Het stapsgewijs verkleinen van het team naar achttien agenten wekte alom de indruk dat het onderzoek op dood spoor was beland. Dat idee werd versterkt door diverse uitzendingen van het televisieprogramma Opsporing Verzocht en het uitloven van een beloning van 25.000 euro voor de gouden tip.

Het bamboeteam heeft publiekelijk altijd volgehouden ervan overtuigd te zijn dat de dader zou worden gevonden. Het leven van Sévèke was minutieus in kaart gebracht. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de politie onderzoek gedaan naar twintig scenario’s die de moord konden verklaren. Zo had het slachtoffer in het verleden namen onthuld van infiltranten van geheime diensten. Die zouden op wraak uit kunnen zijn. Ook werd gedacht aan daders uit extreemrechtse hoek of uit de hoek van vastgoedbezitters met wie de kraakbeweging een gespannen relatie onderhield.