‘Als er maar perspectief in werk zit’

Naam: Elena RusevaLeeftijd: 27 jaarWerkzoekend sinds: december 2006Zoekt: een internationaal georiënteerde baan

Waarom ben je werkloos?

„Ik stuur per maand ongeveer twintig sollicitatiebrieven en ik word redelijk vaak uitgenodigd voor een gesprek. De redenen van afwijzing zijn verschillend. Zo heb ik gesolliciteerd bij de ambassade van mijn geboorteland, Bulgarije, maar daar rekruteren ze voornamelijk onder Bulgaarse ambtenaren. Ook bij Europese instellingen heb ik veel gesolliciteerd. Probleem daarbij is dat je een test moet halen die maar eens per jaar wordt afgenomen. Die heb ik nu nog niet kunnen doen. Wel loop ik stage bij het Europees Parlement in Brussel, maar die stageperiode loopt in april af. Daarna kan ik niet blijven. Voor veel banen in België, waarop ik tot nu toe voornamelijk heb gesolliciteerd, is bovendien een goede beheersing van het Frans vereist. Ik spreek Engels en Nederlands. Ik volg wel een cursus Frans, maar dat spreek ik nog niet goed genoeg. Ik zoek sinds kort vooral werk in Nederland.”

Waarom wil je zo graag in Nederland werken?

„Mijn vriend, die ik in Bulgarije heb leren kennen, is Nederlander. Ik wilde na mijn studie psychologie aan de Universiteit van Sofia graag het buitenland ontdekken, maar dan wel iets op eigen kracht, dus niet zomaar mijn vriendje achterna. Ik had leuke verhalen over Leuven in België gehoord. Ik ben daar toen beleidseconomie gaan studeren. Eerst volgde ik een stage bij een advocatenkantoor in Arnhem en direct daarna bij het Europees Parlement. In eerste instantie heb ik werk gezocht via het netwerk dat ik daar heb opgebouwd, maar dat bleek niet zo makkelijk te gaan.”

Wat zoek je precies?

„Een goed startpunt voor een carrière in Nederland. Dat kan eventueel ook onder mijn opleidingsniveau zijn, als er maar perspectief in zit. Salaris vind ik daarbij niet zo belangrijk. Ik ben breed inzetbaar. Contacten onderhouden en iets gedaan krijgen van de ambassadeur tot de klusjesman, daar ben ik goed in. Toen Bulgarije toetrad tot de EU heb ik een Bulgaarse week georganiseerd, met informatie en foto’s over mijn land en met Bulgaarse gerechten in het restaurant van het Europees Parlement. Dat vind ik fantastisch om te doen. Zelf ideeën ontwikkelen, coördineren en organiseren. Met mijn achtergrond in de psychologie zou een baan op een afdeling personeelszaken ook goed bij me passen. Als een bedrijf contacten heeft met Bulgarije, zou dat helemaal fantastisch zijn.”

Leendert van der Valk

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl

    • Leendert van der Valk