ABN zegt toe: geen overnames

ABN Amro zal dit jaar geen grote overnames doen. Dat heeft de bank vanochtend, mede naar aanleiding van kritiek van ontevreden beleggers, toegezegd in een brief aan de aandeelhouders.

Voor het eerst stelt ABN Amro expliciet dat „een grotere acquisitie in 2007 niet in overeenstemming” is met haar financiële doelstellingen.

De bank komt hiermee tegemoet aan een van de eisen van het Britse speculatieve beleggingsfonds TCI. Deze activistische aandeelhouder eiste vorige maand in een brief dat ABN Amro vijf moties in stemming brengt op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders, die 26 april wordt gehouden. De belegger uit Londen vindt namelijk dat de bank de laatste jaren onvoldoende rendement voor de aandeelhouders heeft opgeleverd. ABN Amro brengt alle vijf agendapunten van TCI in stemming, maar geeft over de meeste ervan een negatief stemadvies, zo blijkt uit de agenda voor de aandeelhoudersvergadering die vanmorgen werd gepubliceerd.

De bank verzet zich tegen TCI’s voorstel om ABN Amro op te splitsen en in delen te verkopen. De bank zegt dat „een volledige opsplitsing van de groep en de verkoop van onze groeiaanjagers met als enige doel om op korte termijn liquiditeit te genereren” niet „de aangewezen weg” is om „duurzame” aandeelhouderswaarde te creëren.

De fusiegesprekken met de Britse bank Barclays vindt ABN Amro wel een van de manieren om op lange termijn waarde voor de aandeelhouders te creëren. Als de gesprekken met Barclays op niets mochten uitlopen, dan belooft de bank „naar andere alternatieven” te kijken. Ook een „zelfstandig voortbestaan” behoort dan tot de scenario’s.

TCI wilde vanochtend niet reageren op de gepubliceerde agenda. „Wij zijn hem zorgvuldig aan het bestuderen”, aldus een woordvoerder.

ABN Amro: pagina 15, 17