1 Muziek luisteren

Jazz muziek binnen handbereik, zoals de nummers van de altijd coole Herbie Hancock. Foto Reuters Musician Herbie Hancock performs during a jazz concert in Mumbai January 13, 2007. REUTERS/Adeel Halim (INDIA) REUTERS

JazzTube

www.jazztube.com

Op YouTube staan nu zoveel filmpjes dat je wel een gids kunt gebruiken. Als je van jazz (in de breedste zin van het woord) houdt, is JazzTube een leuke startpagina. Geweldig om beelden tegen te komen van jump ’n jive-held Louis Jordan and his Tympany Band (Five guys named Moe), maar ook van Youssou N’Dour en Wynton Marsalis. Veel namen gaan gepaard met relevante links. Helaas blijken heel wat videolinks inmiddels dood. YouTube heeft in februari 100.000 video’s moeten verwijderen. Ze waren afkomstig van Amerikaanse tv-programma’s. Eigenaar Viacom eiste een vergoeding van 1 miljard dollar, die Google, het moederbedrijf van YouTube niet wil betalen. Zo zijn inmiddels bijvoorbeeld de vier Billie Hollidayclips ‘no longer available’. De Canadees Harvey Bloomfield, die deze site over jazz maakte, is echter druk bezig om alternatieven te vinden, mailde hij. En een beetje vasthoudend klikker vindt nog aardig wat fragmenten. De altijd coole Herbie Hancock met Cantaloupe Island, een scattende Ella Fitzgerald en schitterende zwart-witfilmpjes van Thelonious Monk. Swing it out, baby! (CJ)