Wervelschijf van donor geneest hernia

Vijf patiënten met een ernstige nekhernia zijn goeddeels genezen met een vervangende tussenwervelschijf van een overleden donor. Deze nieuwe vorm van weefseltransplantatie is uitgevoerd in China.

De Chinese artsen deden afgelopen zaterdag verslag in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers wachtten vijf jaar met de publicatie om te kunnen beoordelen of de geïmplanteerde donorschijven het goed doen. Dat lijkt inderdaad zo te zijn. De patiënten hebben geen last meer van pijn of spieruitval door afgeknelde zenuwenbanen. Ze hebben geen moment last van afstotingsverschijnselen gehad. De donorschijven lijken op een normale manier te verouderen. In één patiënt groeiden twee nekwervels door botvorming aan elkaar.

Nek- en rughernia’s zijn wereldwijd een belangrijke oorzaak voor langdurige pijn. De oorzaak is een gebarsten tussenwervelschijf. Dat is een kraakbeenschijf die tussen iedere twee wervels in de ruggengraat zit. Soms knapt de harde kraakbeen-envelop van zo’n schijf, waarna de zachtere binnenmassa naar buiten puilt en een zenuwbaan kan afklemmen. Dat veroorzaakt de uitstralende pijn van hernia’s. Het kraakbeen kan ook tegen het ruggenmerg gaan drukken en dat afknellen. Dit geeft problemen met voelen en bewegen. Vier van de Chinese patiënten leden aan deze myelopathie.

Hernia’s gaan vaak over met oefening en afwachten. Bij medisch ingrijpen zijn er drie alternatieven: injectie van een kraakbeenoplossend middel, óf de wervels waartussen het kapotte kraakbeen zit onbeweeglijk aan elkaar vastzetten, óf een vervangende kunststof tussenwervel plaatsen.

Tussenwervelschijven van overleden donoren zijn een nieuwe oplossing. De Chinese artsen verkregen tussenwervelschijven van twee vrouwelijke donoren die door een ongeluk om het leven kwamen. Het hele nekgedeelte van de ruggengraat werd twee uur na het overlijden uitgenomen. Daaruit werden de tussenwervelschijven geprepareerd en in de diepvries bewaard.

In een commentaar op het onderzoek – ook gepubliceerd in The Lancet – staat dat donorschijven na verder onderzoek een goed alternatief kunnen zijn voor de bestaande behandelingen, die allemaal hun nadelen hebben.