Vlaanderen ziet af van vignet voor de wegen, zegt premier Leterme

DEN HAAG. Vlaanderen ziet af van een landelijk wegenvignet. De Europese Commissie heeft het idee afgeschoten. Volgens de Commissie is het vignet ”niet het aangewezen instrument”, zei de Vlaamse minister-president Yves Leterme gisteren tijdens een bezoek aan premier Jan Peter Balkenende. Leterme wil nu kijken naar andere methodes om de kosten van aanleg en onderhoud van wegen aan te rekenen, zonder discriminatie. Met andere woorden, alle weggebruikers worden aangeslagen. De ophef over de Belgische plannen was in Nederland zo groot, omdat de Belgische automobilist de 60 euro voor het (jaar)vignet zou terugkrijgen via de wegenbelasting, maar de buitenlandse weggebruiker niet. Het wegenvignet zou aanvankelijk vanaf 2008 worden ingevoerd, later moest dat 2009 worden. Premier Balkenende reageerde opgelucht. Hij herinnerde eraan dat er vooral in grensprovincies, zoals Zeeuws-Vlaanderen, veel kritiek was op de vignetplannen. Nederland is volgens hem bereid tot uitwisseling van informatie over de techniek van wegbeprijzing.