‘Vignet inruilen voor km- heffing’

Het wegenvignet in België lijkt van de baan. De Vlaamse premier Leterme heeft gisteren op bezoek bij de Nederlandse minister-president Balkenende (CDA), gezegd dat de invoering hem is afgeraden door de Europese Commissie. De Vlaamse regering stuurt nu aan op samenwerking met Nederland bij de invoering van kilometerheffing.

Balkenende reageerde opgelucht. „Ik ben blij dat we gezamenlijk naar het mobiliteitsvraagstuk gaan kijken. We hebben gesproken over de technische aspecten en dit zal zeker leiden tot het uitwisselen van informatie.”

In juni vorig jaar besloot België om, in navolging van Zwitserland en Oostenrijk, per 1 januari 2008 tol te gaan heffen op snelwegen en grote provinciale wegen. Belgische en buitenlandse auto’s zouden dan voorzien moeten zijn van een vignet dat zestig euro per jaar zou gaan kosten. Nederland heeft steeds geprotesteerd tegen het plan.

De Vlaamse premier benadrukte dat Nederland en België hun plannen om het weggebruik te belasten zo goed mogelijk op elkaar moeten gaan afstemmen. „Het zou ideaal zijn als Nederland en België hetzelfde systeem hebben.”

Kamerlid Koopmans (CDA) noemt het „fantastisch” dat de Belgen afzien van het wegenvignet en willen samenwerken met Nederland. „We moeten kennis gaan delen. Het liefst willen we een technische standaard voor kilometerheffing die in heel Europa het zelfde is.”

Zijn PvdA-collega Roefs vreest echter dat de invoering van de kilometerheffing in Nederland vertraging op zal lopen door de samenwerking met de Belgen. In het regeerakkoord staat juist dat het kabinet de kilometerheffing versneld, binnen vier jaar, wil invoeren. „De PvdA wil dat de kilometerheffing zo snel mogelijk wordt ingevoerd. We kunnen best samen met België optrekken, maar we moeten de invoering in Nederland niet eindeloos uitstellen, omdat de Belgen nog niet klaar zijn,” aldus Roefs. Roefs vermoedt dat België nog lang niet zo ver is als Nederland. „Eerst stellen ze een wegenvignet voor, nu zien ze daar weer van af en willen ze plotseling met ons meedoen. We moeten geen vertraging oplopen bij de invoering van de kilometerheffing, omdat we het te groot willen opzetten.”

Volgens Kamerlid De Krom (VVD) is de vrees van de PvdA ongegrond. „De doelstelling van het kabinet om de kilometerheffing al in 2011 in te voeren is totaal onhaalbaar, dus de Belgen hebben nog voldoende tijd om bij Nederland aan te haken.”