Uitgever PCM terug bij vorige eigenaar

Uitgever PCM (NRC Handelsblad, de Volkskrant, Meulenhoff, Bruna) is weer in handen gekomen van de vorige eigenaar, de Stichting Democratie en Media. De stichting verwerft ruim 88 procent van de aandelen. De andere ideële stichtingen in PCM, voortgekomen uit de Volkskrant en Trouw, verdubbelen hun belangen in de uitgever.

De Britse investeringsmaatschappij Apax, die in juni 2004 PCM overnam, heeft gisteren zijn aandelen voor ruim 100 miljoen euro verkocht aan de ideële stichtingen. De uitgever heeft daarnaast een resterende schuld van circa 50 miljoen euro terugbetaald. Vorig jaar loste het bedrijf tussentijds ruim 130 miljoen euro af aan leningen van Apax.

Onder de controle van Apax heeft PCM de afgelopen jaren zijn financiële positie ingrijpend zien verslechteren. De afgelopen drie jaar leed PCM ieder jaar verlies. De rentelasten van het concern vertienvoudigden en het eigen vermogen – het saldo van bezittingen en schulden – is in 2005 negatief geworden.

Volgens de Stichting Democratie en Media speelde een eventuele claim van een ontevreden voormalige zakenpartner van PCM geen rol in de onderhandelingen over de overname. Investeerder M. Boekhoorn, die eerder de gratis krant De Pers oprichtte, dreigde eerder een schadevergoeding te eisen van PCM omdat er een overeenkomst zou zijn geschonden over de start van een gezamenlijke krant. „Er is geen claim door Boekhoorn ingediend. Dit heeft dan ook geen invloed gehad op het onderhandelingsresultaat”, laat de nieuwe grootaandeelhouder in een schriftelijke verklaring weten.

Stichting Democratie en Media krijgt 88,3 procent van de aandelen in PCM. De Stichting de Volkskrant en de Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers verdubbelen hun belangen van respectievelijk 4,3 procent naar 8,9 procent en van 1,3 procent naar 2,8 procent.

PCM: pagina 14