Televisie Voorkeur

Dertig jaar geleden, op 27 maart 1977 botsten op het Canarische eiland Tenerife twee Boeings 747 op elkaar. Daarbij kwamen 583 mensen om, onder wie 234 passagiers en veertien bemanningsleden van het Nederlandse KLM-vliegtuig De Rijn. Collision on the runway, RTL7, 20.30-22.30u. & RTL4, (Dossier 2300), 22.55-23.55u. (Zie ook bij Netwerk) ** FILE ** The remains of a KLM jumbo jet which collided with a Pan Am jumbo jet sits in ruins at Los Rodeos airport, Santa Cruz de Tenerife, in this March 27, 1977 file photo. March 27, 2007 marks the 30th anniversary of the world's worst air disaster which killed 583 people when a KLM jet crashed into a Pan Am 747 as it attempted to take off. (AP Photo) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de publicatie in het tijdschrift Nature waarin korte metten wordt gemaakt met de bewijsvoering in de zaak Lucia de B. De verpleegster is in 2004 veroordeeld voor 7 moorden en 3 pogingen daartoe. Zij heeft altijd ontkend. Commentaar van Maarten ’t Hart, die Lucia de B. al jaren op de voet volgt en de gang van zaken vergelijkt met een heksenjacht. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Het verhaal van een vrouw die bij de vliegramp op Tenerife in 1977 na een voorgevoel bij de tussenstop niet meer instapte en zo de ramp overleefde. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Gesprek met zakenman Guus K. die na een veroordeling tot acht jaar celstraf wegens wapenhandel in Liberia zijn hoger beroep in vrijheid mag afwachten. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

De film van mijn leven. Weerzien met mensen die een hoofdrol speelden in een human-interest-documentaire. Een gesprek met Giancarlo Casale, die in 2001 als zestienjarige na een problematisch verleden in jeugdinstellingen met een begeleider een lichamelijk veeleisende fietstocht door Europa maakte. De documentaire Ieder zijn wereld is later op de avond te zien. (23.45-1.20u). België 2 (Canvas). 20.50-21.25 & 23.45-1.20u.

praatprogramma

Max en Catherine. Aldith Hunkar, vaste nieuwslezeres van het NOS journaal, is te gast. Zij vertelt onder meer over haar lange staat van dienst bij de televisie, voor en achter de schermen. Het themagesprek gaat over voodoo en winti en het vocale ensemble The Gents treedt op. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Alex van Warmerdam vertelt over zijn nieuwe toneelstuk met theatergroep Orkater, Danny de Munk praat over Ciske de Rat, zijn jubileum én zijn concert. Historicus Gerard Groeneveld licht zijn onderzoek naar de ‘liederencultuur’ van de NSB toe. Goedele Liekens is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.10u.

Het elfde uur. Gasten zijn onder anderen minister Van Middelkoop van Defensie en Seth Gaaikema, die vertelt over de musical Kuifje - de Zonnetempel. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Jos Brink is naast amuseur ook pastor en stervensbegeleider. Hij vertelt over zijn boek Rouw op je dak dat hij schreef over rouwen en het leven na het verlies van een dierbare. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Tot de dood ons scheidt: Jan en Willy Lindeboom. Stellen vertellen over liefde in het zicht van de dood. Jan heeft de ziekte van Charcot en heeft veel moeite met praten en moet regelmatig aan een apparaat om zijn longen te helpen ademen. Ned.2, 20.50-21.15u.

Are we nearly there yet? Air travel. Reportageserie over huidige en toekomstige problemen. De regeringen willen de uitstoot van CO2 met 60 procent verminderen in 2050, maar staan wel toe dat de luchthavens uitbreiden, met als gevolg driemaal zoveel luchtverkeer. BBC2, 21.00-21.50u.

Premtime. Reportage over de onvrede in Amsterdam-Noord, een van de probleemwijken op de lijst bij minister Vogelaar. Verder vertellen Margriet en Kalpa over hun leven na de gevangenis waarbij volgens hen de reclassering faalt: de directeur van Reclassering Nederland reageert. Ned.3, 21.30-22.00u.

De rijdende rechter: Tuin op de schop. De buurmannen Bos en De Korte ergeren zich dagelijks aan elkaars tuinen. De eisen voor veranderingen gaan over en weer. Ned. 1, 22.30-23.00u.

consument

Opgelicht. Een handelaar, die o.m. op de Miljonairsfair een houten poppenhuis aanbood, levert niet. Bij nader onderzoek bedraagt de schade van zijn praktijken al meer dan 200.000 euro. Verder: volgens De Nederlandsche Bank verdwijnt jaarlijks meer dan 3,7 miljoen euro door pinfraude en honderden autokopers worden bij zakendoen via internet opgelicht. Ned. 1, 21.05-21.45u.

digitaal kanaal

Cultura. NRC Handelsbladredacteur Arjen Fortuin over de dichter J.C. Bloem en over Kopland die voorleest in de 27ste Nacht van de Poëzie. Gevolgd door de documentaires Rutger Kopland, Van de schoonheid en de troost (20.40u.) en Rutger Kopland - De taal van het verlangen (21.55u.), waarin de dichter/psychiater twee jaar werd gevolgd - ook na het ernstige auto-ongeluk en de daarop volgende opname in een gesloten psychiatrische afdeling, waar hij vroeger zelf afdelingshoofd was. Daarna, om 22.45u., spreekt de criticus H.A. Gomperts in Literaire ontmoetingen met de dichter J.C. Bloem (1887-1966) over poëzie. www/cultura.nl

sport

De Wedstrijden. Live verslag en beschouwingen - van de oefenwedstrijd tussen jong Oranje en jong Ierland. Tien, 20.30-22.45u.