Televisie Film van de Dag

Robert Duvall en Robert de Niro (rechts) in True Confessions (Ulu Grosbard, 1981, VS)

True Confessions. James Ellroy’s roman The Black Dahlia vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van de moord op beginnend actrice Elizabeth Short in 1947. Haar bijnaam Black Dahlia is een variant op The Blue Dahlia, een film noir uit 1946. Haar lichaam werd zwaar verminkt en in twee helften teruggevonden. Ondanks grootscheeps onderzoek is de zaak nooit opgelost. Vorig jaar verfilmde Brian De Palma het boek van Ellroy, maar al eerder diende de zaak als inspiratie voor een film gebaseerd op een ander boek, True Confessions van John Gregory Dunne. De film uit 1981, met Robert De Niro en Robert Duvall, is wat onevenwichtig en jongleert met thema’s als corruptie, machtswellust, zondebesef en morele superioriteit door in een warrig thrillerplot twee broers tegenover elkaar te zetten: een dubieuze priester (De Niro) en een buigzame politieman (Duvall).(Ulu Grosbard, 1981, VS), BBC 1, 11.15-3.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg