Tegenbod op Endesa half jaar bevroren

Een alternatief bod van het Italiaanse energiebedrijf Enel en het Spaanse Acciona op het Spaanse energiebedrijf Endesa kan pas over een half jaar worden uitgebracht. Dat heeft beurstoezichthouder CNMV bepaald.

De Duitse energiegigant Eon, die gisteren zijn bod op Endesa verhoogde tot 40 euro per aandeel, heeft daarmee op korte termijn de leiding in de slepende strijd rond de overname van het Spaanse bedrijf.

Vandaag liet de bestuursraad van Endesa in krantenadvertenties weten dat zij aandeelhouders aanraadt om in te gaan op het bod van Eon. Belangrijk hierbij was het besluit gisteren van de belangrijkste minderheidsaandeelhouder van Endesa, de spaarbank Caja Madrid, om het bod te accepteren. Caja Madrid sloot een speciale overeenkomst met Eon waarbij haar 10 procent van de aandelen in een periode van twee jaar worden overgedragen. Eon, dat nu bereid is 42 miljard euro voor Endesa te betalen, wint daarmee de steun van de meest strategische aandeelhouder.

De strijd rond Endesa, die anderhalf jaar geleden begon, is nog niet gestreden. Analisten houden er rekening mee dat aan de chaos waarin de overnameprocedure is beland nog de nodige juridische complicaties kleven. De weinig overzichtelijk regelgeving op de Spaanse beurs lijkt daarbij een factor van belang.

Enel en de Spaanse bouw- en logistieke onderneming Acciona brachten gisteren een voorlopig bod uit van 41 euro per aandeel Endesa. Dat ligt weliswaar hoger dan het bod van Eon, maar volgens de richtlijn die afgelopen nacht door de beurscommissie werd uitgevaardigd mag de Italiaans-Spaanse combinatie pas een tegenbod gestand doen een half jaar na het bod van Eon. Aandeelhouders hebben daarom de keuze tussen de 40 euro van Eon die nu wordt uitbetaald of de 41 euro van het alternatieve bod over een half jaar.

Aandeelhouder Caja Madrid kiest voor zekerheid en accepteerde het bod van Eon. Als het bod van Eon slaagt, incasseert de bank daarmee een koerswinst van meer dan 2 miljard euro. Of het bod van Eon slaagt is echter nog de vraag: Enel en Acciona bezitten 46 procent van de aandelen Endesa. Volgens schattingen is bijna de helft van de aandeelhouders vooralsnog niet bereid om op het bod van Eon in te gaan.

Eon meent dat Enel en Acciona de beursregels hebben overtreden. Het Duitse concern kondigde aan om in New York, waar Endesa ook een beursnotering heeft en waar strakkere beursregels gelden, naar de rechter te stappen.

    • Steven Adolf