Spookachtige of humoristische kungfu

Jackie Chan; The legend of Drunken Master

Voor wie wil weten waar Zhang Yimou de mosterd vandaan haalde voor Hero en Curse of the Golden Flower (vanaf donderdag in première), worden deze maand twee martial arts-klassiekers op dvd uitgebracht. In Zu: Warriors from the Magic Mountain (1983) wordt kungfu een spookachtig spektakel, terwijl Drunken Master (1978) er vooral de humor van in ziet.

Zu en Curse of the Golden Flower verhouden zich tot elkaar als het vliegende tapijt in de Efteling tot de nieuwste PlayStation. Om een idee te geven: de hoofdact in Zu is een oude man met zulke lange wenkbrauwen dat hij ermee kan vliegen. De meeste actie vindt plaats bij sprookjesachtig maanlicht.

De legendarische regisseur Tsui Hark heeft alles uit de kast getrokken om zijn redelijk ondoorgrondelijke verhaal rond een kwade sekte en de vernietiging van de wereld kracht bij te zetten. Jongemannen met namen als Wijsheid, Onschuld en Zelfbeheersing moeten het opnemen tegen de bloedduivel, een man in lang gewaad die al vliegend en vechtend door het leven gaat. De ongeduldigen onder ons kunnen fast forward naar het einde voor een handzame samenvatting.

Op de extra’s is een interview met acteur Mang Hoi te horen, waarin hij uitlegt dat eerdere martial arts-films altijd overal zo lang de tijd voor namen. Tsui Hark wist de actie terug te brengen tot puntige, scherp gesneden scènes, rijk in kleur, sfeer en humor.

Echt lachen kun je met Jackie Chan, de altijd vrolijke actiester die doorbrak met Drunken Master. De rokkenjagende Jackie moet voor straf in de leer bij een sjofele man met roodgeschminkte zwerversneus, die er een geheime vechtstijl op na blijkt te houden: de Acht Dronken Goden. Het gouden idee: door net te doen alsof je dronken bent, zet je je tegenstander op het verkeerde been. Achter het beschonken gewankel schuilt een dodelijke kracht. Daar heeft Jackie, bijgenaamd Thunderleg vanwege zijn fatale traptechniek, wel oren naar. Nonsens allemaal natuurlijk, maar wel heerlijke nonsens. Voor de echte liefhebber bevat de dvd nog een bijna onverstaanbaar interview met producent Ng See Yuen (geestesvader van Kung Fu Cannibals), dat oogt als illegale kopie van een obscure homevideo.

DVD KLASSIEK Zu: Warriors from the Magic Mountain (1983). Dutch FilmWorks. Regie: Tsui Hark.

film extra’s

Drunken Master (1978). Dutch FilmWorks. Regie: Yuen Woo-ping. Met: Jackie Chan.

film extra’s

    • Mariska Graveland