SP komt ook niet in bestuur Noord-Brabant

De SP treedt niet toe tot het provinciebestuur van Noord-Brabant. Bij de verkiezingen van 7 maart haalde de SP twaalf zetels, waarmee ze de grootste fractie op één na (CDA) in de Provinciale Staten werd.

Het is vrijwel zeker dat het CDA, de VVD en de PvdA een coalitie vormen in Noord-Brabant. Zij regeren al 33 jaar in deze provincie. Informateur Wim van de Donk (CDA) schreef afgelopen weekeinde in zijn advies aan alle fracties dat andere coalities dan die tussen CDA, VVD en PvdA „minder kansrijk of in het geheel niet kansrijk” zijn gebleken. SP-lijsttrekker Nico Heijmans heeft laten weten dat de VVD de samenwerking met zijn partij op alle fronten uitsloot. Toen de verkiezingsuitslag bekend werd, zei Heijmans dat hij hoopte op een coalitie van SP en CDA. Hij voegde daaraan toe dat het cultuurverschil tussen SP en CDA in zijn provincie „niet zo groot” is. „Het Brabantse CDA is veel socialer dan het CDA van Balkenende”, aldus Heijmans.

Tijdens de onderhandelingen in de afgelopen weken gaf lijsttrekker Paul Rüpp van het CDA te kennen geen coalitie te willen vormen met de SP alléén, en ook niet met de SP en de PvdA. Voor het CDA is een combinatie met de SP (dertig van de 55 zetels) te smal, een combinatie met SP en PvdA te links. Rüpp had een coalitie van CDA, SP en VVD voor ogen. Maar daar voelde de VVD niet voor.

Ook in andere provincies viel de SP buiten de boot, ondanks de stemmenwinst bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart. SP-leider Jan Marijnissen schreef tien dagen geleden op zijn weblog dat zijn partij „buiten het bestuur wordt gehouden”. Net als op landelijk niveau kiest het CDA, in de meeste provincies de grootste partij en daarmee initiatiefnemer van de onderhandelingen, op provinciaal niveau veelal voor samenwerking met PvdA en ChristenUnie. Een coalitie van CDA, PvdA en Sp zou in de optiek van het CDA als te links worden beschouwd.

Noord-Brabant en Utrecht waren de enige twee provincies waar de SP nog kans maakte op deelname aan het bestuur. Volgens de Utrechtse SP-fractievoorzitter Ton Witteman is de kans „dertig procent” dat de SP in het provinciale bestuur komt. Zijn ideale coalitie is CDA, PvdA, ChristenUnie en SP. Dat de SP alleen in Utrecht nog kans maakt komt volgens Witteman omdat hij „geen straatvechter” is. CDA-voorzitter Petra Doorn wil in afwachting van een fractievergadering vanavond niets zeggen over de coalitievorming.