Rice zonder succes in Midden-Oosten

De jongste poging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice om, samen met de Jordaanse koning Abdullah, de impasse in het Palestijns-Israëlische vredesproces te doorbreken heeft nauwelijks resultaat opgeleverd.

Zij bereikte tijdens urenlange gesprekken in Amman, Jeruzalem en Ramallah alleen dat de Israëlische premier Olmert en de Palestijnse president Abbas elkaar twee keer per maand zullen ontmoeten om ,,wederzijds vertrouwen op te bouwen’’.

Rice had gehoopt een bilaterale Israëlisch-Palestijnse dialoog op gang te brengen over de oprichting van een Palestijnse staat.

De Israëlische premier maakte haar duidelijk dat Israël niet bereid is te onderhandelen over kernkwesties als de deling van Jeruzalem, de ontruiming van de bezette Westelijke Jordaanoever en de terugkeer of compensatie van Palestijnse vluchtelingen uit de oorlogen van 1948 en 1967.

„We zijn alleen geïnteresseerd in het openhouden van de dialoog over humanitaire en veiligheidsissues”, aldus Olmert. Zolang de nieuwe Palestijnse regering van Fatah en Hamas Israël niet erkent en gewapende strijd afzweert, zal Israël dit standpunt handhaven. Rice zei nog steeds te geloven dat gedurende de ambtstermijn van president Bush een Palestijnse staat opgericht kan worden. Zij deed daarom ook een dringend beroep op de Arabische landen, die morgen bijeenkomen in Riad, mee te werken.

Centraal op de Arabische top staat het Saoedische vredesinitiatief van 2002. Dat plan behelst een vredesverdrag tussen Israël en Saoedi-Arabië in ruil voor een Palestijnse staat op de ontruimde Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem.

Rice probeert dat plan op een zeer gevoelig onderdeel gewijzigd te krijgen. Het in VN-resolutie 194 vastgelegde recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen zou moeten worden geschrapt aangezien Israël deze vluchtelingen wil compenseren noch erkennen. Rice noemde dat „nieuw denken”.

Maar voor de Palestijnen en de Arabische wereld is het schrappen van dit onderdeel onbespreekbaar.