‘Reputatieschade’

Waar bestaat die 55.000 euro uit?

„Voor mijn mobiele brouwerij ontvang ik zo’n 20.000 euro. Mijn zoon zag op zijn reis in de VS dat mensen op afgelegen plekken zelf bier brouwden. Ik dacht toen: waarom zorgen we niet dat we zo’n brouwerij kunnen vervoeren in een bestelwagen? Particulieren en bedrijven kunnen de brouwketel huren. Ook Heineken heeft ’m vorig jaar gehuurd, voor een tentoonstelling in hun oude brouwerij in Amsterdam. Zo’n 18.000 euro van mijn jaarinkomen bestaat uit pensioensnippertjes en AOW. Ik heb namelijk verschillende banen gehad. Mijn boeken, de zesde komt deze week uit, brengen circa 12.000 euro per jaar op. En ik werk als interim-manager bij Van Nievelt Goudriaan, een soort maritieme makelaar. Als de directeur in het buitenland is, neem ik zijn kantoortaken waar. Daarvoor ontvang ik jaarlijks zo’n 5.000 euro. Mijn vriendin is een gepensioneerd lerares. Ons besteedbaar inkomen is 5.000 euro per maand.”

Waarom heeft u geen hypotheekkosten?

„We hebben in Duitsland een huis gekocht, voor 150.000 euro. Dat kon ik in één keer neerleggen, omdat ik een schadevergoeding heb gekregen van de staat.”

Wat was dat voor schadevergoeding?

„Ik was van ’86 tot ’88 directeur van Ahoy. Ik werkte er op interim-basis maar de bedoeling was dat ik na de privatisering directeur zou blijven. In die tijd was er een milieuschandaal bij een ander bedrijf waar ik ook werkte, recyclingbedrijf Verhoeven Oil. Justitie dacht dat ik erbij betrokken was en in de kranten kwam mijn naam vaak voor. Uiteindelijk bleek het niet waar, maar mijn reputatie had een deuk opgelopen. Ik kreeg daardoor alleen nog kleine opdrachten als zelfstandig interim-manager. In 2003, tien jaar nadat de rechtbank had bepaald dat de staat mij de schade moest vergoeden, kwam Ernst & Young met een schaderapport. Zij schatten de schade op 3 miljoen euro bruto. Vorige week heb ik met minister Hirsch Ballin rond de tafel gezeten en was het compromis rond de half miljoen euro, netto. Ik kan het optreden van de minister waarderen, maar de gang van zaken ervoor niet. De landsadvocaat heeft er alles aan gedaan om het proces te vertragen. Ik schrijf er nog wel een boek over.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt