Piramidevorm tegen overlast Schiphol

Om de overlast van startende vliegtuigen op Schiphol te beperken, laat de luchthaven piramidevormige geluidsschermen bouwen langs de Polderbaan. Ook zal een grote vijver worden aangelegd met daarop drijvende kassen met piramidevormige daken. Verder zal mogelijk het experiment worden voortgezet met het omploegen van akkers om geluidsgolven beter te absorberen.

Deze maatregelen zijn gisteren bekendgemaakt door Schiphol, het overlegorgaan CROS, de gemeente Haarlemmermeer en bewoners van Hoofddorp-Noord.

De maatregelen zullen leiden tot een reductie van het lawaai van startende toestellen met ongeveer 10 decibel. Uit eerdere metingen is gebleken dat de toestellen grondlawaai tot maximaal 90 decibel veroorzaken. Het project moet over 2,5 jaar klaar zijn en omvat een oppervlakte van zestig hectare agrarische grond. De totale kosten zijn nog niet bekend, maar zullen vermoedelijk enkele miljoenen euro’s bedragen. De maatregelen worden betaald door Schiphol.

Omwonenden van de Polderbaan klagen sinds de opening van de baan enkele jaren geleden over zogenoemd grondlawaai van startende vliegtuigen. Dit grondlawaai blijft volgens de huidige wetgeving buiten de berekeningen voor geluidsoverlast.

Bewoners uit Hoofddorp-Noord toonden zich gisteravond optimistisch over de plannen om de overlast te beperken, zo meldde het persbureau ANP.