Oud-officier getuige in zaak ‘BVD-lek’

Justitie gaat oud-hoofdofficier van Justitie Hans Vrakking als getuige horen in het onderzoek naar het lekken van staatsgeheime documenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst naar De Telegraaf. Vrakking zou weten wie die gestolen BVD-documenten begin vorig jaar ‘te koop’ heeft aangeboden aan meerdere media. Hij zou dat vernomen hebben van misdaadjournalist John van den Heuvel.

Vrakking speelde die informatie door aan toenmalig officier van justitie, Fred Teeven. Teeven, nu Tweede Kamerlid voor de VVD, stelde over die tips een ambtsbericht op dat vorig jaar opdook in het strafproces tegen een oud-medewerker van de BVD (nu AIVD). Die wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht de documenten gelekt te hebben.

In dat ambtsbericht werd misdaadverslaggever Bas van Hout genoemd als het mogelijke lek. Nu blijkt echter dat Vrakking en Van den Heuvel hiervoor mogelijk verantwoordelijk waren.

Het onderzoek naar het ‘BVD-lek’ leidde vorig jaar tot commotie. Twee Telegraaf-journalisten, Bart Mos en Joost de Haas, werden afgeluisterd en geobserveerd en eind vorig jaar enkele dagen gegijzeld in een poging van het OM om hun bronnen te achterhalen.

Ook Teeven weigerde zijn bronnen te noemen. De rechtbank droeg hem vervolgens op om de namen toch prijs te geven. Teeven heeft tegen de rechter-commissaris nu de namen van Vrakking en Van den Heuvel genoemd.

Van den Heuvel ontkent elke betrokkenheid. „Ik heb inmiddels met Vrakking contact gehad en hij heeft tegenover mij bevestigd dat niet ik, maar een andere misdaadjournalist zijn bron is.” Vrakking zelf bevestigt dat hij door Teeven genoemd is als zijn primaire bron. „Maar ik kan me niets van een dergelijk gesprek herinneren en dat zal ik ook verklaren.”

    • Jos Verlaan