Oorlog Brazilië en Venezuela onafwendbaar

alopresi.jpgPresident Hugo Chávez van Venezuela maakt lachwekkende televisie. Zijn uitzendingen van het programma Hallo President voor de nationale Venezolaanse televisie zijn een schoolvoorbeeld van slechte smaak en megalomanie. Dat oordeel heeft in de Bolivariaanse Republiek kwaad bloed gezet. Het werd namelijk niet verkondigd door een of andere smerige, neoliberale yankee maar door de minister van communicatie van het bevriende socialistische buurland Brazilië. Bewindsman Hélio Costa wilde zijn landgenoten geruststellen over zijn plannen om in Brazilië publieke televisie te beginnen. De Brazilianen hoeven niet bang te zijn voor zoiets als de bagger uit Caracas op hun beeldbuis.

Letterlijk zei minister Hélio Costa, voormalig journalist, vorige week dat staatstelevisie zoiets is als wat ze in Venezuela en in Cuba maken. Hij maakte ook een vergelijking met de televisie van de voormalige Sovjet-Unie. Rotzooi dus. Costa wil de Brazilianen moderne digitale overheidstelevisie voorschotelen zonder persoonlijkheidscultus voor de zittende leider.

Na die opmerkingen gaf de ambassadeur van Venezuela in Brazilië, Julio García Montoya, afgelopen vrijdag een lange schriftelijke verklaring uit waarin de ,,politiek onnozele´´ opmerkingen van minister Costa ,,beledigend´´ en ,,gevaarlijk´´ werden genoemd. De diplomaat zei te hopen dat Costa slechts onder druk van journalisten een ,,emotionele uitglijder´´ had gemaakt. Want als dat niet zo was, dan zou Venezuela genoegdoening van Brazilië moeten eisen.

En toen ging het pas echt mis. Tegenover Josias de Souza, de auteur van een weblog van de Brazilianse krant Folha, deed Costa er dit weekeinde nog een schepje bovenop. Die Chávez mag dan een charismatische politicus zijn, hij maakt verschrikkelijk slechte televisie. Alleen voor mensen die eens flink willen schuddebuiken, is het nuttig om naar diens programma te kijken, aldus Costa.

De man heeft natuurlijk groot gelijk (kijk maar eens naar een stukje van Alo Presidente via dat weblog op 24 maart) maar het is bloedlink om zoiets in het huidige Latijns Amerika over de humorloze Chavistas te zeggen. De immer vriendelijke Braziliaanse minister van buitenlandse zaken, Celso Amorim, heeft vandaag gezegd dat hij Costa en Montoya zal uitnodigen voor een goed gesprek om de misverstanden uit te praten. 

Ik vermoed dat die Costa het niet lang meer maakt.

 

    • Marcel Haenen