Nu al discussie over weggaan uit Uruzgan

Er moet een einde komen aan het openlijk speculeren of de missie in Uruzgan moet worden verlengd. Dit brengt schade toe aan de missie. Het „constant en openlijk roepen dat we hier weggaan in 2008”, is volgens kolonel Hans van Griensven „een kolfje naar de hand voor de Talibaan en aanverwante groeperingen om dit te exploiteren”. Dit berokkent volgens Van Griensven, commandant van de Taskforce Uruzgan, schade aan de steun van de bevolking voor de Nederlandse militairen in de Zuid-Afghaanse provincie. „We moeten dat soort discussies binnenshuis voeren”, zei hij deze week in een gesprek met deze krant.

Het vertrek van de Nederlandse troepen staat gepland voor augustus 2008. Het kabinet beslist daar deze zomer over.

Generaal Berlijn, de hoogste militair binnen de Nederlandse krijgsmacht, zei onlangs dat een deel van de Nederlandse troepen wegens capaciteitsproblemen na augustus 2008 niet langer actief kan zijn in Uruzgan.

Tijdens zijn bezoek aan Afghanistan vorige week zei Berlijn dat hij zich afvraagt „of en hoe de missie na 2008 wordt voortgezet”. „Defensie heeft niet het vermogen om met de huidige capaciteiten van de krijgsmacht de missie in zijn bestaande vorm voort te zetten. We komen met een aantal zaken in de knel”, aldus generaal Berlijn.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU), die vorige week de Nederlandse troepen in Afghanistan bezocht, zei tegenover Radio 1 dat de druk toeneemt vanuit de NAVO om langer in Uruzgan te blijven. Andere NAVO-landen zouden Nederland gevraagd hebben niet weg te gaan in augustus 2008.

NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer was vorige week op bezoek bij Van Middelkoop. Het gesprek ging onder meer over een mogelijke verlenging van de missie.

Volgens Defensie heeft De Hoop Scheffer geen formeel verzoek ingediend om de missie in Afghanistan te verlengen.

    • Jaus Müller