NS: apart tarief voor snelle trein

De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel krijgt een apart tariefsysteem, dat losstaat van de gewone tarieven van NS. Dit zei Nol Döbken vandaag bij de oprichting van Hispeed, de nieuwe hogesnelheidsonderneming van NS, waarvan hij directeur is.

Treinreizigers kunnen in december, als de hogesnelheidslijn moet gaan rijden, weliswaar overstappen met één kaartje tussen de ‘langzame’ en de snelle trein, maar betalen daarvoor op een andere manier. De hoogte hangt, net als bij een vliegticket, af van het moment van boeken: tickets worden duurder naarmate ze later worden geboekt. „We moeten reizigers op dit punt teleurstellen”, aldus Döbken. „Er komt niet een uniform systeem.”

De hogesnelheidstrein gaat rijden van Amsterdam via Schiphol en Rotterdam naar Brussel. De ingebruikname van het spoor is vertraagd door het te laat bestellen van treinen en de installatie van een Europees veiligheidssysteem.