Nieuwe president Mauretanië is favoriet van heersende militairen

Sidi Ould Cheikh Abdallahi wordt de nieuwe president van Mauretanië. De voormalig minister en favoriet van de vertrekkende president, kolonel Mohammed Ely Ould Vall heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen. Dat bleek uit de gisteren bekendgemaakte officiële verkiezingsuitslag.

Het heersende militaire regime van Vall pleegde in augustus 2005 een geweldloze coupe tegen Maaoya Sid’Ahmed Ould Taya, die het land toen 21 jaar op autoritaire wijze had geregeerd. De militaire junta zegde toe op te zullen stappen na verkiezingen. Een stembusgang zou de nieuwe, democratische koers van Mauretanië bevestigen, aldus Vall. Hij zei na de verkiezingen dat hij „tevreden” was met het „perfecte succes van de democratische transitie”. Internationale waarnemers hebben de verkiezingen geprezen als de „meest vrije” verkiezingen ooit sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk.

Abdallahi won 53 procent van de stemmen, zijn rivaal, oppositieleider Ahmed Ould Daddah kreeg 47 procent. De opkomst in het islamitische Noordwest-Afrikaanse land was 67,5 procent. De tweede ronde was noodzakelijk omdat tijdens de eerste ronde op 11 maart geen van de 19 kandidaten meteen een meerderheid haalde.

De econoom Abdallahi (1938) was eerder minister van Financiën en minister van Visserij onder de oud-heerser Taya. In 1987 raakte Abdallahi uit de gratie bij Taya en werd een half jaar onder huisarrest geplaatst. Hij kreeg nu de steun van 18 partijen, waaronder ook de voormalige partij van Taya – die zelf overigens in ballingschap leeft in Qatar. (AP, Reuters)