Minder inspecteurs

Bedrijven krijgen minder last van de overheid. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) heeft gisteren op een bijeenkomst in Hilversum gezegd dat ondernemers minder inspecteurs over de vloer krijgen.

Bedrijven krijgen inspecteurs zoals Arbeidsinspectie, Voedsel- en Waren Autoriteit en brandweer op bezoek die regels controleren. Het gaat soms om zes bezoeken per jaar.

De staatssecretaris wil het aantal inspecties voor het einde van de lopende zittingsperiode van dit kabinet hebben teruggebracht met minimaal 25 procent. Doel is dat een ondernemer maximaal twee keer per jaar tijd hoeft vrij te maken voor dit type inspecties. Dat kan onder andere worden bereikt door het beter combineren van bezoeken van inspecteurs.

Heemskerk maakte gisteren ook bekend dat ondernemers minder vaak enquêtes hoeven in te vullen voor onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook belooft het kabinet de administratieve lasten in deze regeerperiode met 25 procent te verminderen.