Letland en Rusland tekenen grensverdrag

Rusland en Letland hebben vandaag in Moskou een verdrag getekend dat de grens tussen beide landen vastlegt. Er was wel een grens tussen Rusland en Letland in gebruik, maar die was niet bekrachtigd door een formele overeenkomst.

Deze situatie was een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog, toen het Rode Leger Letland binnenviel en de Sovjet-Unie het Baltische land annexeerde. Letland werd in 1991 onafhankelijk en sindsdien zijn de relaties met Rusland moeizaam. Letland maakte aanspraak op een gebied dat voorheen deel van het land uitmaakte, maar dat nu aan de Russische kant van de grens ligt.

Dit grensdispuut was er de oorzaak van dat het grensverdrag niet eerder werd ondertekend. De overeenkomst was al in 1997 opgesteld en zou in 2005 door beide landen worden geratificeerd. Maar op het laatste moment voegde Letland een verklaring toe waarin het aanspraak maakte op het omstreden grondgebied en waarin het erkenning van Moskou eiste voor de Sovjetagressie tegen Letland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rusland weigerde hierdoor het verdrag te ondertekenen. In februari trok Letland de aanvullende verklaring in. „Het grensverdrag met Letland is gunstig voor Rusland omdat het rekening houdt met onze geografische belangen en een einde maakt aan de territoriale claim op Rusland”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken gisteren. Zijn Letse collega verklaarde het verdrag te zien als „symbolische stap naar het verbeteren van de relaties tussen onze landen”. (AFP, Reuters)