Intellectuele leegte in het machtscentrum

Watergate journalist Bob Woodward geeft in Staat van Ontkenning (Atlas, € 29,95) een ‘ontluisterend beeld van de miskleunen die Bush en zijn staf maakten in de Irak-oorlog’, schreef Tom-Jan Meeus. ‘Bob Woodward had eigenlijk al afgedaan. De legendarische reporter die de Watergate affaire aan het rollen bracht – de illegale praktijken van president Richard Nixon in de jaren zeventig – viel de laatste jaren vooral op door twee hagiografische verhandelingen over de regering-Bush. De oude meester, zeiden zijn critici, is te veel onderdeel van de macht geworden.

Maar met de verschijning van Staat van ontkenning bleek dat Washington op het verkeerde been stond. Het is lang niet het eerste boek dat vertelt hoe het Witte Huis blunder op blunder stapelde in de oorlog in Irak. Maar nooit eerder werden zoveel ontluisterende details – anekdotes, memo’s, nota’s, interne besprekingen – over deze periode aaneen geregen. Pagina na pagina wordt de lezer meegezogen in een beklemmend verhaal van onvermogen, arrogantie, manipulatie en – uiteindelijk – intellectuele leegte in het machtscentrum van de wereld. Leegte die wordt opgevuld met reclameteksten (mission accomplished) en ruzietjes in de familie Bush.’