Geen roet maar alg op graf van Cyrus

Rotterdam, 27 maart. Persepolis en het graf van Cyrus in Iran zijn niet verontreinigd door de oliebranden van de Golfoorlog. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in Environmental Science & Technology. Na de Golfoorlog in 1991 waren archeologische vindplaatsen in Zuid-Iran bedekt geraakt met een zwarte substantie. Het ging om onder meer de tombe van Cyrus (de stichter van het Perzische rijk in de zesde eeuw voor Christus) in Pasargadae en om Persepolis, de door Darius in 521 v. Chr. gestichte hoofdstad van de Perzen. Het spul leek op neerslag van rook uit de oliebronnen die Irak aanstak. Iran diende een klacht in bij Unesco. Na onderzoek door Italianen bleek het zwart niet te bestaan uit roet maar uit zogeheten blauwalgen. Die groeien op vochtige rotsen en drogen zwart op.