Europese Unie stelt: slavernij was barbaars

BRUSSEL. Het was barbaars om vijftien miljoen Afrikanen als slaven naar Amerika te brengen, zo heeft de Europese Unie gisteren in een verklaring laten weten. De EU herdacht de tweehonderdste verjaardag van de afschaffing van de transatlantische slavenhandel. ”Massaal leed was toegebracht aan het Afrikaanse continent door de transatlantische slavenhandel”, aldus de verklaring. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen zijn weggevoerd, terwijl nog eens miljoenen mensen stierven bij de jacht op slaven in Afrika. Britten hadden destijds het grootste aandeel in de slavenhandel. Nederland deed mee via de de West Indische Compagnie (WIC), tegenhanger van de Vereenigde Oostindische Compagnie. De WIC gebruikte hiervoor het eiland Curaçao en een fort in Ghana.